Magyarország megint a szőnyeg szélére kerül Brüsszelben

Magyarország megint a szőnyeg szélére kerül Brüsszelben

Az Európai Parlament Strasbourgban (fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglehetősen unalmasan indult az Európai Parlament Állampolgári Jogi- Bel- és Igazságügyi Bizottságában az a vita, amely a Magyarországgal kapcsolatos 7-es cikkely szerint eljárás állásáról szólt. A soros elnökséget betöltő Finnország EU-hoz akkreditált nagykövete elmondta, hogy Finnország számára nagyon fontos a jogállamiság, ennek érdekében tettek lépéseket Magyarország ügyében is. Ez azt jelenti, hogy napirendre tűzték a kérdést, és lehetőséget adtak a magyar kormánynak, hogy a Sargentini-jelentésre reagáljanak – ez a dokumentum képezi ugyanis az eljárás alapját. A nagykövet azt is hozzátette, hogy december 10-én ismét előkerül az ügy, a tagállamok megint kérdezhetnek a magyar kormánytól.

A felszólaló képviselők megköszönték a tájékoztatást, leginkább azzal volt problémájuk, hogy a tagállamok előtt folyó eljárásból kirekesztették a parlamentet, noha az EP indította az eljárást. A nagykövet azt mondta, azért van itt, hogy meghallgassa a képviselőket és továbbadja a mondandójukat, de arra nincs egyelőre lehetőség, hogy EP-képviselők is felszólalhassanak a tagállamok tanácskozásán.

Ekkor kapott szót a fideszes Hidvéghi Balázs, aki ellentámadásba lendült. Mint mondta: „A magyar emberek úgy látják, hogy azért támadják újra és újra Magyarországot, mert a magyarok elutasítják a bevándorlók betelepítését, kiállnak a nemzeti szuverenitásért és a keresztény kultúra védelméért. Mindez ellentétes a balliberálisok céljaival. Visszautasítjuk, hogy brutális kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben és olyan dolgokat kérnek számon rajtunk, amiket más tagállamokon nem.”

Nem sok képviselő volt a teremben, kevesen is szóltak hozzá, de a legtöbben azt megemlítették, hogy az elmúlt egy évben, ha lehet, még tovább romlott a magyar demokrácia helyzete. A svéd Evin Incir képviselő szerint Orbán Viktor megsérti az európai értékeket. Felháborítónak nevezte, hogy Magyarország milliárdokat kap az EU-tól, közben leépítik a demokráciát és folyamatosan megsértik az emberi jogokat.

A magyar felszólalók közül Dobrev Klára, a DK képviselője arról beszélt, hogy a magyar kormány tovább folytatja a bírói rendszer függetlenségének felszámolását. A momentumos Donáth Anna pedig azt emelte ki, hogy ez a kérdés nem magyar belügy, hanem európai jelentőségű, mert el kell kerülni, hogy más államban is veszélybe kerüljön a jogállamiság.

Nem sokkal a bizottsági

ülés után a Fidesz EP-s képviselőcsoportja egy közleményben is

ráerősített az álláspontjukra, a következőket írták többek

között: „Szégyen és gyalázat, hogy Gyurcsányné és Donáth

Anna, az új SZDSZ európai parlamenti képviselője szembemenve a

magyar emberek akaratával állandóan a bevándorláspártiak

oldalán és megint a magyar érdekek ellen szólaltak fel.”