„Nem ússza meg a Fidesz ennyivel”

„Nem ússza meg a Fidesz ennyivel”

Tiltakozó ellenzéki képviselők a parlamentben 2018. december 12-én, a rabszolgatörvény megszavazásakor.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék ismét megmutatta, hogy nem tutyimutyi, bár „könnyebb lenne, ha 300 ezer tüntető töltené meg a Kossuth teret” – így értékelte a jobbikos Z. Kárpát Dániel megkeresésünkre, hogy 15 órán keresztül életben tartották a parlamenti vitát a képviselők súlyosabb büntetését lehetővé tévő fideszes javaslatról. Ez az az elképzelés, amely szerint Kövér László a jelenleginél komolyabb szankciókkal sújthatná azt, aki nem megfelelősen viselkedik, a büntetés kitiltás és akár féléves fizetésmegvonás is lehetne.

Mint arról beszámoltunk, szerdán délután már megkezdődött a vita, akkor azonban az úgynevezett vezérszónoki kör végeztével elhalasztották azt. Így végül szerdán este, 11 óra körül folytatódhatott a párbeszéd, vagyis a késő esti, éjszakai órákban zajlott volna le. Az ellenzéki pártok azonban megegyeztek abban, hogy a rengeteg felszólalással igyekeznek elhúzni csütörtökig, hogy felhívják a figyelmet arra, mi is zajlik az Országgyűlésben. Ez olyan jól sikerült, hogy csütörtök délután kettő óra körül zárult csak le az egész, vagyis 15 órán keresztül egymást érték a felszólalások.

Z. Kárpát Dániel szerint egyébként a Fidesz óriásit hibázik, ha azt hiszi, hogy keresztül tudja vinni az elképzelését, két napig hallgatja a kritikus hangokat, majd hátradőlhet. Ennél konkrétabbat azonban nem mondott, így azt sem, hogy a szavazás napjára esetleg készülnek-e valamilyen újabb akcióval. A politikus csak azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki koordináció új szintre lépett a rabszolgatörvénynek nevezett törvénymódosítás elleni tavaly év végi kiállásukkal.

Kitiltással és fizetésmegvonással büntetné a Fidesz azt, aki a Parlamentben akciózik | Magyar Hang

Az LMP frakcióvezetője szerint az obstrukció egyben nagyon komoly győzelem volt, hiszen felvették a kesztyűt. Keresztes László Lóránt szerint most nem csak arról van szó, hogy a fideszes javaslattal a képviselők lehetőségeit korlátoznák, hanem adott esetben abban is megakadályoznák őket, hogy a kötelezettségüket ellássák. Vagyis ez nemcsak a politikusokról, hanem a szavazóikról is szól. A frakcióvezető egyébként úgy érzete, hogy a kormánypárti képviselők közül volt, aki a vitában meglepően konstruktív hangnemet ütött meg, az ellenzék pedig nyitottnak mutatkozott arra, hogy közösen gondolják át a rendszert. Szerinte példaékértű lenne, ha a Fidesz most egyeztetést kezdeményezne, már túlságosan nagy reményt nem fűz hozzá.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel ennél borúsabban látta, biztos benne, hogy a fideszes javaslat nem fog változni. – A bolsevik házmester tempó biztosan megmarad – fogalmazott. Azt elismerte, hogy nyilván a kormánypárti padsorokban is vannak jó szándékú képviselők, de a frakciófegyelem őket is köti.

A szintén jobbikos Varga-Damm Andrea lapunknak elmondta azt is, hogy míg zajlott a vita, minden párt rengeteg módosító javaslatot benyújtott, bár ő sem bízik abban, hogy ennek hatására változnának a tervek.