Lakattal zárták le a civilek az Álomvölgy bejáratát

Lakattal zárták le a civilek az Álomvölgy bejáratát

Az Álomvölgy megvédése érdekében tüntettek 2019. november 23-án (Fotó: Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budakeszi határában fekvő Álomvölgy megmentése érdekében tüntettek mintegy 250-en szombaton az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás felhívására. A szervezők elmondták, hogy minden lehetséges jogi és civil eszközt be fognak vetni azért hogy az ott zajló beruházást megakadályozzák. A felszólalók és résztvevők követelték a természetkárosítás azonnali leállítását, a hatósági és rendőrségi eljárás felgyorsítását, valamint azt, hogy a kormány fontolja meg a terület állami tulajdonba vételét hogy az megfelelő védelmet kapjon.

Győri Ottília, budakeszi polgármestere beszédében kiemelte, az önkormányzat mindent megtesz a folyó munkálatok leállítására.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az egyik oldalon ott van a pénz, a hatalom, a rombolás, a másik oldalon pedig azok, akiknek fontos az Álomvölgy.

Szigeti Balázs, a civil összefogás szóvivője beszédében kiemelte, hogy elhatározták, hogy addig növelik az ellenállást, míg végleges, a völgy és a környéken lakók számára kedvező megoldás nem születik, és addig is mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a megmaradt értékek eltűnését. Hozzátette: nem céljuk, hogy kiszúrjanak a tulajdonossal, de azt akarják, hogy a hatóságok, az állam biztosítsa azt, amit a törvény előír és amit az érintett emberek döntő többsége akar, hogy ne pusztíthassák tovább a terület elővilágát. A hatóságok és az önkormányzat fellépésének sürgetése mellett a kormányt is kérte, hogy fontolja meg a terület megvásárlását.

A demonstráció végén a résztvevők egy lakat alakot formáltak meg, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy túl sok itt a lakat, pedig a területnek lakatlannak kell lennie. Ezt követően jelképesen lelakatolták a terület bejáratát. A tulajdonos képviselője nem volt hajlandó átvenni a neki felajánlott láncon lógó lakatokat – közölték a szervezők.

Az Álomvölgy megvédése érdekében tüntettek 2019. november 23-án (Fotó: Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás)

A Csíki-hegyek lábánál a Budakeszi-Farkashegyi repülőtér és a Kecske-hegy között található, Natura 2000 minősítésű terület számos fokozottan védett növény- és állatfaj otthona, közülük több csak Magyarországon fordul elő. Kiemelkedő értékei a kulturális örökség részét képező védett, őskori kaptárkövek is. A rendszerváltás előtt egy nappal magánkézbe került védett természeti terület tulajdonosai a helyi szabályozások kijátszásával, valamint a hazai természetvédelmi jogszabályok és az uniós irányelv tiltása ellenére – mezőgazdasági tevékenységhez kötődő, „juhászlakásoknak” nevezett – luxuslakások építésének előkészületeit kezdték meg. Teszik mindezt annak ellenére, hogy nincs építési engedélyük, és a Budakeszi Önkormányzat a területre 2020 májusáig változtatási tilalmat rendelt el – hívták fel a figyelmet előzetesen a szervezők.

Hozzátették: 2016-ban, „ismeretlenek” kiásták a védett fekete kökörcsin különleges színváltozatú töveit, és a napokban megkezdték a védett kaptárkövek tönkretételét is, markolóval bontva az ősi sziklafalat, útépítésre használva a kitermelt dolomitot. A korábbi években több alkalommal, grandiózus filmforgatások során feltépték a védett gyepet, teljes díszlet falut építettek, több száz ember, autó mozgott a telepített konténer telepek mellett. Elterelték a Bodzás-árok nevű patakot, mely az Országos Ökológiai Hálózat része.

Az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás követeli, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal, annak Érdi Járási Hivatala, és a Budaörsi Rendőrkapitányság tegye meg a törvények által előírt kötelező lépéseket a jogsértés és természetpusztítás ellen.

A terület tulajdonosa Baumgartner Antal és Takács István üzletemberek.