Pikó András: A Fidesz szlogenje szerint Józsefváros újjáépült, de közben belül szétesett az egész

Pikó András: A Fidesz szlogenje szerint Józsefváros újjáépült, de közben belül szétesett az egész

Pikó András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átpolitizált működésű önkormányzati hivatal volt a józsefvárosi – mondta el a Hvg.hu-nak adott interjúban Pikó András, a kerület októberben megválasztott polgármestere. – A vagyongazdálkodást és a városüzemeltetést összevonták egy nagy holdingba, megdupláztak állásokat, funkciókat, messziről szaglott, hogy egyfajta kifizetőhelyként használják, a szakmai munka kárára.

A Józsefváros című kerületi lapnál is olyan dolgok történtek az új vezető szerint, „amiket nagyon nehéz törvényes keretek között elhelyezni”. – Az összes számítógépről letörölték az adatokat. Feltételezhető, hogy winchestert is elvittek (...) megfosztottak bennünket a kommunikációs lehetőségünktől. Nagyon sokáig nem fértünk hozzá az önkormányzati honlaphoz, mert nem tudtuk a belépési kódot. A Facebook-oldalunkat konkrétan eltulajdonították úgy, hogy a korábbi adminok átnevezték a Józsefváros oldalt. (...) Ezek felvetik a bűncselekmény lehetőségét, ügyvédek dolgoznak az ügyön, valószínűleg feljelentést fogunk tenni – fogalmazott.

A feljelentéssel előtt írtak a Facebook közép-európai központjának, ott próbálják elérni, hogy visszakapják az oldalt.

Pikó András: Talán valami olyanra jutott a Fidesz, ami őket is meglepte | Magyar Hang

Nem hagyhatjuk magunkat megfélemlíteni - erről beszélt Pikó András a kampányközpontjában zajlott házkutatás után. Az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje szerint azért kerülhettek célkeresztbe, mert a Fidesz olyan támogatottsági adatokat mért a kerületben, amelyek a kormánypártot is meglepték. (Az interjú eredetileg 2019. szeptember 20-án jelent meg a Magyar Hang hetilapban!)

A korábbi kerületi felújítási gyakorlat kapcsán Pikó elmesélte, hogy van olyan önkormányzati épület, amely kívülről mintaháznak tűnik, belül azonban szétrohadnak a csövek. – A külső homlokzati felújításokra ugyanis sokat költöttek, ez a politikai marketing szempontjából fontos volt a Fidesz számára, el lehet vele adni a szlogent, hogy Józsefváros újjáépül, csak közben belül esik szét az egész – hangsúlyozta a polgármester, aki egyik első döntésével leállíttatta a kilakoltatásokat, amelyeket egyetlen kivétellel sikerült is elkerülni. Abban az egy esetben a lakásmaffia-történetekből ismerős szereplők is felbukkantak, végül az utcára került áldozatot is sikerült elhelyezni.

Az interjúból kiderült, Demszky Gábor egykori főpolgármester korábbi helyettese, a később tanácsadóként Tarlós Istvánt is segítő Atkári János is pozícióhoz jut Józsefvárosban. – Megbízása részben politikai megfontolás is, nem akarok olyan helyzetbe kerülni, hogy a költségvetésben legyen néhány olyan „lufi”, amit egy forrás- vagy támogatásmegvonással, esetleg egy jogszabály átírásával egyszerűen ki lehet pukkasztani, nem szeretném nehéz helyzetbe hozni az önkormányzatot. Arra nem számíthatunk, hogy ha baj van, biztosan kisegít bennünket a kormányzat, éppen ezért nekünk feszesebb költségvetésben kell gondolkodnunk, mint egy fideszes vezetésű önkormányzatnak – mondta Pikó.

Pikó András: Csendes háború zajlik | Magyar Hang

"Van egy csendes háború, vagy inkább egy gyömöszkölés" az apparátussal, a vártnál lassabban áramlanak a kért információk - erről beszélt az Indexnek adott interjújában Józsefváros új, az ellenzék által támogatott polgármestere. Pikó András elmesélte azt is, milyen nehézségei akadtak az átadás-átvételnél. Az egyik, hogy sokáig nem kapta meg az önkormányzati honlap belépőkódjait.

A polgármester a korábbi vezetés által kötött, és az új stáb által eddig átnézett szerződésekről is beszélt. Kiderült, a kerület kommunikációra, PR-ra összesen 300 millió forintot költöttek egy évben, valamint 30-50 milliós tételeket költöttek reprezentációra, kommunikációra vagy propagandára és ügyvédekre. Pikó András hangsúlyozta, antikorrupciós programjának része az iratnyilvánosság, a szakmai és civil kontroll. A XIII. kerület példáját említve a polgármester elmondta, a „beruházásoknál több százmilliós megtakarításokat tudnak elérni, tehát ennyivel kevesebbe kerülhet egy beruházás egyszerűen csak azért, mert műszaki, jogi és más szempontból ez egy ellenőrzött folyamat a közbeszerzés. Ha ezeket mi is kevesebbért tudjuk megoldani, akkor másra is több pénz jut majd.”

Pikó elmondta, most szembesült például azzal: a kerületben évek óta az a szokás, hogy 13. havi fizetést kapnak az önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők, körülbelül kilencszáz ember. Megnézik, hogy mennyi pénzük van és ehhez mérten kapnak majd a dolgozók juttatást. Két részre osztották a juttatást, az első, nagyobbik felét idén karácsony előtt megkapják, és ha marad pénzük, és azt nem kell másra költeni, akkor a juttatás másik felére visszatérnek 2020 elején.

Pikó András hozzátette: „Két dolgot kellett szem előtt tartanom: az egyik az, hogy egy polgármester nem rohangálhat csak a saját népszerűsége után, egyensúlyban kell tartania a költségvetést is. A másik, hogy ezek az emberek a legkevésbé megfizetettek, noha a legfontosabb munkát végzik, ezért azt nem tudtam volna elképzelni, hogy ne kapjanak semmit. Az, amit most adunk nekik, nem 13. havi fizetés lesz, hanem egy olyan elismerés az egész éves munkájukért, amit megérdemelnek. Ezért még idén megpróbálok eljutni minden érintett helyre, hogy személyesen indokolhassam meg számukra a döntést.”