Tiborczék megvalósították a tökéletes üzletet: fillérekből vett kastélyt közpénzen újítanak fel

Tiborczék megvalósították a tökéletes üzletet: fillérekből vett kastélyt közpénzen újítanak fel

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymás között cserélgette a bodajki kastélyt Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje, és közeli ismerősei, hogy az olcsón megszerzett épületet közpénzen újíthassák fel – mutatta be a trükkös eljárást a 24.hu. A vadászlakként újraéledő kastély ennek köszönhetően komoly bevételi forrást jelenthet a szereplőknek.

A rossz állapotban lévő, felújítandó Hochburg–Lamberg-kastélyt felszámolásból szerezte meg a Tiborcz érdekeltségében lévő BDPST Zrt. 29 millió forintért. Fél évvel később, 2016 decemberében azonban meg is vált a kastélyt tulajdonló BDJK Real Estate Kft.-től. A vevő a West Hungária Bau (WHB) építőipari céghez hasonlóan Paár Attila, a Tiborcz szűk köréhez tartozó üzletember tulajdonában lévő WHB Vagyonkezelő Zrt. lett. A kastély 2018 októberében az Excidit Befektetési Kft. tulajdonába került. A cég kevésbé ismert, de ugyanúgy NER-közeli vállalkozás, mint a WHB, így az ügy szereplőivel is szoros kapcsolatban áll, nem mellékesen a telephelye is a WHB székhelyére van bejelentve.

„A munka mindent legyőz" - Weiss Manfréd egykori otthonát Tiborcz István butikhotellé alakítja | Magyar Hang

Az időzítés érdekessége, hogy a WHB rögtön az eladás után pályázott az Excidit tulajdonában álló BDJK Real Estate által kiírt 3 milliárd forintos munkára. Azaz a WHB-cégcsoport tulajdonosból máris milliárdos munkával megbízott szereplővé vált. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a kastélyt, illetve azt azt tulajdonló céget egy Tiborcz István körül kibontakozó céghálóban tologatták úgy, hogy a közpénzes segítség végül a körön belül maradjon.

A BDJK Real Estate idén szeptember 4-én hirdetett közbeszerzési pályázatot, a feladat vadászati kiállítótér létrehozása és a kastély környezetének rehabilitációja volt. A tendernek egyetlen indulója volt, a WHB, amely el is nyerte a megbízást. Ezzel az az izgalmas helyzet állt elő, hogy a kiíró tulajdonosának telephelye ugyanott van, ahol a nyertes székhelye. Ráadásul az Excidit Paár Attila WHB Vagyonkezelőjétől vette meg a céget, aminek közbeszerzését Paár Attila WHB-ja nyerte el. Ezzel a kör bezárult.

A sikeres üzlethez néha nem árt egy felcsúti lakcím | Magyar Hang

Illetve mégsem: a folyamatot Orbán Ráhel személye tette tökéletessé. A BDJK úgynevezett feltételes közbeszerzési eljárást indított, annyi a projekt dokumentációjából is látszik, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) a Kisfaludy-program keretében pályáztak. Vagyis attól az MTÜ-től kapnak pénzt a felújításra, amelynek stratégiaalkotásában a miniszterelnök lánya, Tiborcz István felesége, Orbán Ráhel is részt vesz (szabadidejében).

A 24.hu megjegyzi, a kontraktus szerint a vadászati tér kialakítására, az épület felújítására és a környező területek rehabilitációjára Paár Attiláék 14 hónapot kaptak, a kastély így 2020 végére vagy 2021 elejére készülhet el. Épp ekkor, 2021-ben Magyarország vadászati világkiállítást rendez, amelynek költségvetése meghaladhatja az 50 milliárd forintot. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint ez az egyik pillére annak a célkitűzésnek, hogy az ország ismét vadászati nagyhatalom legyen.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.