Bukhatják az ingyenes orvosi ellátást, akik nem fizetik a havi járulékot

Bukhatják az ingyenes orvosi ellátást, akik nem fizetik a havi járulékot

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lesz ingyen az orvosi ellátás a jövőben azoknak, akik nem fizetik rendeszeresen az egészségügyi szolgáltatási járulékot – derül ki a parlament előtt lévő törvénytervezetből, amelyet a Népszava vett észre. A tervezett szigorítás értelmében háromhavi tartozás után – ez jelenleg 22 500 forint – törölnék a nem fizetők TAJ-számát is. A lap szerint a változás mintegy 100 ezer embert érinthetne, ennyien fizetik jelenleg a 7500 forintos egészségügyi járulékot egyéni szerződéssel. Közülük sokan olyan felnőttek, akik a tanulmányaikat már befejezték, de még nincs munkájuk.

Sokakat érinthet egy másik tervezett szigorítás is. Szintén nem lesz ingyen az orvosi ellátás azoknak a külföldön dolgozó magyaroknak, akik itthon és a munkahelyük országában is igénybe vesznek társadalombiztosítási ellátásokat. A lap szerint ők jövő nyártól veszíthetnék el az erre való jogosultságukat.