HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Szennyvíz min...

Szennyvíz minőségű a Mátrai Erőműből kifolyó patak vize a Greenpeace szerint

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Greenpeace szerint gyakorlatilag szennyvíz folyik a Mátrai Erőmű telephelyéről kifolyó patakból – derült ki a méréseikből. A környezetvédelmi szervezet egy hete vett mintákat a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó visontai erőmű környéki vizekről.

Az akkreditált laboratóriumban bevizsgáltatott eredmények mutatták ki a lesújtó eredményeket. Eszerint a vízminta szervesanyag-tartalma (KOI-ja) többszörösen meghaladta a vízfolyásokra megengedett határtékeket, és jelentősebb szulfát, illetve molibdén koncentrációt is mutatott. Az értékek szinte teljesen megegyeznek a Detken a lakosság által 20-án délelőtt a Bene-patakból vett minták értékeivel, melyeket a Greenpeace ugyancsak bevizsgáltatott. A kimutatott magas szervesanyag-tartalom összefüggésben állhat a mérges gázok fejlődésével, amik a környéken tapasztalt bűzt, és az erőmű dolgozóinál jelentkezett egészségügyi panaszokat okozhatták.

HIRDETÉS

A Greenpeace négy helyről vett víz- és üledékmintákat. A mintavétel idején erősen habzó, kellemetlen, kénes szagú Őzse-völgyi tározóból kilépő patakból; Detk belterületén a Bene-patakból; a Markazi-víztározóból eredő Nyiget-patakból ott, ahol még a patak nem éri el az erőmű telephelyéről származó Őzse-völgyi-patakot, illetve a detki lakosok vízmintáit is vizsgálták.

Közölték: a méréseik azt mutatják,  hogy a tározó leeresztésével a természetbe olyan anyagok kerültek, amelyek gyakorlatilag szennyvíz minőségűvé tették a vízfolyást. A környezetvédő szervezet szerint erősen aggályos továbbá a szennyezéstől való megszabadulás módja is. Bár a szennyezett víz természetes közegben való hígításával a határértékeknek meg lehet felelni, a szennyező anyagok mennyisége valójában nem csökken, csak a koncentrációjuk – írták.

A Greenpeace azt várja a hatóságoktól: sürgősen vizsgálják ki az esetet, és hozzák nyilvánosságra a szennyezés okát és a szennyezés kezelésének módját, hogy a magyar lakosság megnyugtató magyarázatot kaphasson a Mátrai Erőmű környékén tapasztalt szennyezés körüli kérdőjelekre.

HIRDETÉS

Mint arról beszámoltunk, november 6-án észleltek először kellemetlen szaghatást az erőmű munkásai. A problémát az okozta, hogy a kénhidrogén kivonására készült medence egyik szivattyúja elromlott. A tünet orrfolyás és könnyezés volt, illetve kellemetlen szúrós szagot éreztek. Emiatt többen, 19-20 ember fordult az erőmű orvosához, de a sajtótájékoztatón ő azt mondta, a dolgozók jelentéktelen tüneteket produkáltak. November 8-án nitrogén-monoxid csekély mértékű jelenlétét észlelték az erőműben, délutánra kénhidrogén is került a térbe. Ekkor ezt a területet lezárták és védőfelszerelést adtak az ott maradt munkásoknak. November 9-én tovább szellőztették a medencét és a szivattyúházat, amihez meg is kellett bontani az épületet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,077lájkolóTetszik
3,186követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek