HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megkerülték a...

Megkerülték az újpesti polgármestert a választás után távozók kifizetésénél

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Részletekben fizettek ki milliókat Újpesten olyan önkormányzati dolgozóknak, akik az ellenzéki Déri Tibor győzelmét hozó választás után szinte egyből felálltak és távoztak. Ez a fajta kifizetési mód arra biztosan jó volt, hogy így nem kerültek az új polgármester elé a papírok.

HIRDETÉS

Bejárta a sajtót a hír, hogy az ellenzéki pártok jelöltjeként Újpesten induló Déri Tibor október 13-i győzelme után nagyjából negyven önkormányzati dolgozó szinte azonnal megvált addigi munkájától. Általában közös megegyezéssel távoztak, sokszor milliós „lelépő pénzzel”. Nem sokkal később kiderült az is, hogy összesen 132 millió forintot fizettek ki részükre, volt például olyan ember, aki 7 millió forinttal távozott. A pénzhez igen gyorsan hozzájutottak, hiszen az önkormányzati választást követő héten, vagyis október 14-e és 18-a között már le is zajlottak az utalások.

Százmilliókat bukhat Újpest | Magyar Hang

– A szabályok szerint az önkormányzatnál az egymillió forint feletti kifizetéseket a polgármesternek kell jóváhagynia – mondta lapunknak Déri Tibor. Ám a választások után távozó dolgozók esetében mégsem kerültek elé az érintettek papírjai. Mint arra most, az átvilágítások közben fény derült, a gyakran sok milliós összegeket ugyanis nem egyben, hanem részletekben kapták meg a távozók. Mégpedig egymillió forint alatti részletekben. Így pedig elég volt, hogy a polgármester helyett csak a jegyző hagyja jóvá, volt egy pénzügyi ellenjegyző, illetve egy harmadik aláíró is.

Kérdésünkre Déri Tibor elmondta azt is, hogy a trükközés mögött nem állhat az, hogy polgármesteri tisztsége csak néhány nappal az október 13-ai választások után emelkedett jogerőre. Hiszen már az első napokban is voltak olyan kifizetések, például segélyek, amelyeket ő engedélyezett és írt alá.

HIRDETÉS

A jogászaik most azt vizsgálják, hogy mit tudnak ilyenkor tenni. Azt is megnézik, hogy az önkormányzattól távozóknak megállapított többmilliós összegek jogosak voltak-e. Hiszen azokat nem végkielégítésként kapták – arra megvannak a szabályok, hogy miként kell számolni –, hanem úgynevezett egyéb kifizetésként.

Arra a kérdésünkre, hogy hibáztatja-e a jegyzőt a történtek miatt, Déri Tibor csak annyit mondott, biztosan le kell majd ülnie vele beszélgetni, mert érzése szerint ennek az ügynek az intézése nem volt korrekt. A jegyző esetében egyébként kérdéses, hogy egyáltalán meddig marad a posztján, hiszen már kiírtak pályázatot erre a tisztségre, vagyis új embert keresnek.

10 milliárdnyi kötelezettsége van Újpestnek | Magyar Hang

Újpesten hullottak már ki csontvázak a szerkényből az óta, hogy a kerület élére ellenzéki polgármester került, és a képviselő-testületben is övéké lett a többség. Lapunk már beszámolt arról, hogy – Déri Tibor beszámolója szerint – százmilliókat bukhat a kerület amiatt, hogy az előző, fideszes városvezetés nem tartott be bizonyos határidőket egy beruházásnál. A Székesdűlő nevű városrész utcáinak aszfaltozásáról és a csatornarendszer kiépítéséről van szó, amelyre korábban el is nyertek egy kormányzati pályázaton 320 millió forintot. November 30-ig kellett volna a kivitelezővel vagy kivitelezőkkel szerződést kötni, azonban néhány szükséges tervet az önkormányzat nem rendelt meg, így a munka iránt érdeklődő vállalkozók érdemi ajánlatot a mai napig sem tudtak tenni. A határidő így tarthatatlan, Déri Tibor most a Miniszterelnökségnél próbál időt nyerni.

Miközben egyébként az Újpest éléről leköszönt Wintermantel Zsolt büszkén nyilatkozta a választások után, hogy 9 milliárddal adta át az önkormányzati kasszát, mostanra kiderült, hogy mindemellett a kerületnek milyen összegű kötelezettségei vannak. A legfrissebb számok szerint a még idén, vagy éppen a következő években kifizetendő számlák és egyéb vállalások összege eléri a 10 milliárd forintot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg, 2019. november 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,782lájkolóTetszik
2,965követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Jakab Péter lapunknak azt mondta, hogy aki érdemes, az előre juthat, de aki nem érdemes arra, hogy a közösség tagja legyen, annak nincs helye a Jobbikban.