Éger István megbukott, Kincses Gyula az orvosi kamara új elnöke

Éger István megbukott, Kincses Gyula az orvosi kamara új elnöke

Kincses Gyula (Fotó: Kleb Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kincses Gyulát választották elnökének a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati tisztújító nagygyűlésén, Éger István 16 év után távozik a posztról. Kincses az Újratervezés (Út) nevű orvoscsoport jelöltjeként aratott nagyarányú győzelmet, 202 szavazatot kapott, míg a korábbi elnök mindössze 120-at. A tisztújításon alelnököknek választották Lénárd Ritát és Álmos Pétert, mind a ketten az Újratervezés tagjai. A fogorvosi alelnök Nagy Ákos lett, ő volt az őszi fogorvossztrájk főszervezője. 

Az új elnök

Kincses Gyula életrajza szerint 1976-ban szerezte meg általános orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 4 évvel később már fül- orr-gégeszakorvos. 1989 a Debreceni Orvostudományi Egyetemen Informatikai Laboratóriumának vezetője és alapító tagja a Magyar Egészségügyi Informatikai Társaságnak, 1991-től alapító tagja a Magyar Népegészségügyi Társaságnak, később pedig a Magyar Egészségügyi Telematikai Társaságnak is (2002). 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő (MDF) és az Egészségügyi Rendszerváltozást Koordináló Bizottság elnöke. Nevéhez fűződik a jelenlegi alapellátási rendszer kidolgozása és a DRG elvű kórház-finanszírozás bevezetésének koordinálása. 1998-ig a GYÓGYINFOK igazgatóhelyettese, majd 1998-2000 között a Miniszterelnöki Hivatal, Kormányzati Stratégiai Elemző Központ kormány-főtanácsadója. 2001-től 2010 augusztusáig az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet és jogelődje főigazgatójaként tevékenykedik. 2007 októberétől 2008 májusáig az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. 2010 után több egyetem vendégoktatójaként és tanácsadóként dolgozik. Kiemelt kutatási területe a magánegészségügy hatásainak elemzése.

Elnök-jelöltként elsőként lapunknak adott interjút, amelyet ITT olvashat.

A program

Az Újratervezés az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportból jött létre és bontott zászlót idén februárban azzal a céllal, hogy megreformálja a MOK működését. Elképzeléseiket akkor tizenegy pontban foglalták össze. Az egyik legfontosabb céljuk, hogy a következő öt éves ciklusban elérjék a bruttó 1,5 millió forintos szakorvosi jövedelmet. Javasolják, hogy a rezidensek, kezdő orvosok ösztöndíjak helyett a szakorvosi bérhez kötött fizetést kapjanak, melynek mértéke a kezdő szakorvosi bér 70 százaléka. Azt is szeretnék elérni, hogy az ügyeleti viszony számítson bele a szolgálati időbe, valamint a nyugdíjas orvosok közfoglalkoztatása korlátozás és külön engedély nélkül legyen lehetséges a nyugdíj folyósítása mellett is.

A program kiemelten foglalkozik olyan kérdésekkel is, mint a betegbiztonság, az átláthatóság, a szakmaiság, vagy a kamarai működés korszerűsítése. A betegbiztonság érdekében kezdeményezik egyebek között a szakmai minimumfeltételek felülvizsgálatát, az átlátható működés és tisztaság jegyében pedig a hálapénz megszüntetését. Az Út szerint szintén időszerű lenne a kamara működésének megújítása, a részvételi demokrácia megvalósítása, illetve a belső nyilvánosság új alapokra helyezése.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék - felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.