HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Tüntettek a p...

Tüntettek a pedagógusok – Béremelést és a terhek csökkentését követelték

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Fokozatos béremelést, a tanárok és a diákok terheinek csökkentését, a túlórák rendezését és a nemrég elfogadott szakképzési törvény hatályba lépésének elhalasztását követelték a szombati pedagógustüntetésen. A megmozdulást a Pedagógusok Szakszervezete szervezte, de számos érdekképviselet is csatlakozott. A demonstráción egyúttal bejelentettek egy – a szervezők megfogalmazása szerint – fekete esernyős akciót is. Ennek lényege, hogy az oktatási intézményekben dolgozók rakjanak ki jól látható helyre egy kinyitott fekete esernyőt és azt ne csukják össze mindaddig, míg a követeléseik nem teljesülnek.

A demonstrációról szóló tudósításunkat alább olvashatják, illetve megtalálhatják a tüntetésen készített felvételeket is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

15:07 A Himnusz eléneklésével a demonstráció hivatalosan befejeződött.

15:04 Szabó Zsuzsanna reményét fejezte ki, hogy hangjuk eljut a döntéshozókhoz és megköszönte a szerinte ott lévő tízezer embernek, hogy kiállt mellettük.

HIRDETÉS

14:59 Felolvasták a PSZ petícióját.
Ebben követelnek – többek között – 2020 január 1-től egyszeri, 30 százalékos béremelést. A gyakornokok bérezése 2020-tól bruttó 250 ezer forinttól kezdődjön. A pedagógusok heti fix óraszáma 24 legyen, később 23, 2021-től pedig heti 22 óra. Az efölötti tanórák fizetett túlórák legyenek. Állítsák vissza a rugalmas iskolakezdés lehetőségét. Követelték még az új szakképzési törvény hatályba léptetésének egy éves elhalasztását, hogy addig is lehessen egyeztetni a célokról. A tömegben zúgni kezdett, hogy „Követeljük!”.

14:57 A szervezők fekete esernyős akciót hirdetnek: azt kérték, hogy az oktatási intézményekben, jól látható helyen rakjanak ki egyet, és addig ne csukják össze, míg a követeléseik nem teljesülnek.

14:55 Az ismét a színpadra lépő Szabó Zsuzsanna azt kérte: a magukkal vitt fekete esernyőket nyissák ki az emberek. Ezzel mutassák meg, hogy nem randalírozni érkeztek, hanem a gyermekeik jövőjéért állnak ki. A tömegben nagyon sokan ki is nyitották az esernyőket. Egyúttal leszögezte, nem riadnak vissza a sztrájktól.

HIRDETÉS

14:53 Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke nagyon rövid volt. Arról beszélt, kell egy akció, meg kell szólítani az embereket, mert ha ez nem történik meg, az egész mit sem ér.

14:52 Ha az oktatásnak nincs jövője, a nemzetnek sincs – hangsúlyozta Szabó Zsuzsanna beszéde zárásaként.

14:50 A szakszervezeti vezető szerint a megalázóan alacsony bérek miatt hagyják el sokan a pályát, hiába beszél a kormány a béremelésekről. Felmérésük szerint egy pedagógus hetente 40 helyett 56 órát dolgozik a „gyalázatosan alacsony bérért”. Béremelést nem csak maguknak akarnak, hanem azoknak is, akik bármilyen területen segítik a pedagógusok munkáját. – Nélkülük nincs óvoda, iskola, kollégium sem – mondta. A kormánytól azt követelte, hogy egyeztessenek a szakszervezetekkel.

14:46 Szabó Zsuzsanna szerint nem csak a pedagógusok bére miatt vannak itt. Csökkenteni kell a diákok óraszámát, minden tanulónak – gazdagnak és szegénynek – joga van a minőségi oktatáshoz. Azt is hangsúlyozta, hogy hiába állítja a kormány az ellenkezőjét, igenis, van pedagógushiány. Tudnak olyan iskoláról, ahol nyolc tantárgyat is tanít egy pedagógus.

14:42 Szabó Zsuzsanna, a tüntetés szervező Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a „gyerekeink jövőjéért vagyunk itt”. Mint mondta, hosszú hónapokon át keményen küzdöttek, bíztak benne, hogy a kormánnyal a tárgyalóasztalnál is tudnak megoldást találni. De ez nem sikerült. Azt mondta, nem adják fel mindaddig, míg nem teljesítik a követeléseiket.

HIRDETÉS
Security Check Required

14:33 Tóth Margit a szülők képviseletében arról beszélt, hogy mindenki ugyanazt szeretné: boldog gyermekeket. A szülők nevében azt szeretnék, ha valódi partnerként tekintetnének a szülőkre. Vonják vissza a kötelező, hatéves beiskolázást, ne az életkor, hanem az iskolaérettség határozza meg, hogy mikor menjen a gyerek iskolába. Szüntessék meg a gyermekek túlterheltségét. Lexikális tudás bemagolása helyett a készségfejlesztésen legyen a hangsúly. Állítsák vissza a magántanulói státuszt. Legyen szabad tankkönyv-választás – sorolta követeléseiket.

14:31 Bírálta, hogy egy külön oktatásügyi minisztérium sincs. Szerinte itt az idő, hogy tanár és diák együtt küzdjön és belépjenek a XXI. századba.

14:24 Szolga Bálint diák beszél a színpadon. Azt mondta, korábban nem hagyták, hogy higgyen az alternatív oktatásban. De már igen. Mint mondta, sokan szeretik a diákok túlterheltségének kérdését azzal letudni, hogy nincs kedvük tanulni, csak bulizni akarnak. Ám ez nem igaz.

14:18 Molnár Áron, NoÁR az egyik legismertebb, az oktatásról szóló, Tanulni akarunk című dalát adta elő. – Álljunk ki együtt az oktatás szabadságáért – vezette fel a számot.

14:16 Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt hangsúlyozta, hogy tisztességes munkáért tisztességes bér jár a közszférában is, a pedagógusnak is. – Több tiszteletet a pedagógusoknak – hangsúlyozta.

14:13 Ha sztrájkra kerül sor, mellettetek leszünk – szögezte le Kordás László. Szerinte, ha kellően elszántak, eredményeket fognak elérni.

HIRDETÉS

14:12 Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke felidézte, hogy egy évvel ezelőtt, a rabszolgatörvény elfogadásakor ugyanitt voltak és az összefogásnak köszönhetően nem engedték azt alkalmazni a munkahelyeken. – Megéreztünk egy éve valamit, az összefogás erejét – mondta. A Magyar Szakszervezeti Szövetség azért van a demonstráción, mert szolidáris a tanárokkal. – Nem akarunk túlterhelt pedagógusokat és gyereket – fűzte hozzá.

14:09 Az MTI beszámolója szerint átadták a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) követeléseit tartalmazó petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) részére szombaton kora délután Budapesten. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át. Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke az átadás előtt közölte: a követeléseiket a szombat délután, a Kossuth térre szervezett tüntetésen is ismertetik.

14:02 Megkezdődtek a beszédek. Kezdésnek elsorolták a megyéket, az onnan érkezők pedig hangos kiabálással jelezték, hogy jelen vannak.

Security Check Required

13:55 Csökkentsék a tanárok óraszámát és a diákok terheit. Magasabb bért a pedagógusoknak – szólnak a hangszórókból a követelések.

13:45 A beszédek megkezdéséig zene szól a Kossuth téren, illetve a hangszórókból a tüntetők követelései hangzanak el. Így például az, hogy legyen szabad tankkönyv-választás, illetve vonják vissza az alternatív iskolák lehetőségeit korlátozó javaslatokat.

13:41 A tömeg már teljes egészében a Parlament épülete előtt van, a helyszínen áll a színpad. A tervek szerint délután kettő órakor kezdődnek a beszédek.

13:34 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tüntetésre reagálva azt közölte, hogy „a kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket”. Azt írták, a pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult.

13:25 A tömeg megérkezett a Kossuth térre.

Délután egy óra körül már kezdett megtelni a Magyar Tudományos Akadémia előtti tér, ahonnan a szombatra meghirdetett pedagógus tüntetés résztvevői elindultak a Kossuth térre.

Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a tömegben fiatalok, középkorúak és idősek egyaránt vannak, sokan – a táblák alapján – vidékről érkeztek. Olyan transzparenseket látni, mint „Addig hazudtok a bevándorláspártiakról, míg kivándorláspárti lesz minden fiatal”, illetve „Nem árt-e nekünk a nagy szabadság?”. Vannak érdekképviseleti zászlók, táblák, folyamatos a sípszó.

A megmozdulást a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) több érdekképviselettel összefogva szervezte, miután a kormány egészen idáig nem hozott döntést a követeléseikkel kapcsolatban. Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke korábban már ismertette a szakszervezetek követeléseit: pedagógus-béremelés, a diákok és tanárok, illetve szakképzésben dolgozó oktatók munkaterheinek csökkentése, a pályakezdő pedagógusok támogatása, a munkafeltételek és a köznevelési intézmények állapotának javítása, illetve a kötelező hatéves kori beiskolázásról szóló szabályozás haladéktalan visszavonása. Valamint kérték az államfőt, ne írja alá az új szakképzési törvényt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,972lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek