Szájer: Itt volt először Aranybulla, szóval nem fogadunk el leckét

Szájer: Itt volt először Aranybulla, szóval nem fogadunk el leckét

Szájer József reagál Trócsányi László bizottsági meghallgatására (Fotó: Arató László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Néppárt bár az európai politika legjelentősebb ereje, de egyre inkább zsugorodik, veszített lendületéből – többek között erről beszélt Szájer József a „30 éve szabadon” sorozat egyik előadásán. Az Index számolt be a fideszes EP-képviselő felszólalásáról, ami a „jogállamiság fikciója” fogalmát is igyekezett mélyebben megvilágítani. A képviselő a Fidesz megalakulásának idejéről beszélt, kifejtve: bár tudták, hogy megtorlás követheti a megalakulást, mégis úgy csináltak, mintha jogállamban élnének.

Egy hallgató felvetette, mit szól azokhoz a véleményekhez, melyek szerint ma a Fidesz ugyanígy csak a jogállamiság fikcióját teremti meg. A politikus szerint ezek a kritikák, akár hazaiak, akár uniós részről érkeznek, teljesen félrevezetőek. „Nem azt mondom, hogy ez egy tökéletes világ, ami itt van Magyarországon, nincsen ilyen sehol, de azért én megnézem Dániát, Spanyolországot, ahol politikai foglyok vannak, mindenféle országokat, akik egyébként bennünket, a mi jogállamiságunkat bírálják, azoknak erre semmiféle érkezésük nincsen, mert ennek nincsen valóság alapja” – tette hozzá. Szerinte ha itthon bajaink vannak, azt rendezzük le egymással, ahogyan az történt a rendszerváltás idején.

Az EP-képviselő úgy látja, egy választás megnyeréséhez Magyarországon ugyanaz kell, mint bárhol máshol: „egyel több szavazatot kell szerezni, mint az ellenfélnek.” Meg is fogalmazta a politikus, miért nem fogadhatjuk el mások leckéztetését. „Az az ország, ahol először volt Aranybulla 1222-ben, annak nem kell elfogadnia semmiféle leckét bárki mástól, főleg nem pár évtizede alakult országoknak a botcsinálta, és ideológiailag vezérelt, tudatlan vezetőitől” – jegyezte meg, mire hangos „Bravó!” és taps volt a válasz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott rendezvény hallgatóságától.