Debrecenbe érnek a Fehér Petra fideszes képviselőt érintő nyomozás szálai

Debrecenbe érnek a Fehér Petra fideszes képviselőt érintő nyomozás szálai

F. Petra és Boldog István (Fotó: Facebook/Boldog István hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem állt meg Jász-Nagykun-Szolnok megye határainál a Boldog István fideszes országgyűlési képviselő jobbkezeként ismert, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt meggyanúsított Fehér Petra ügye. Lapunk információi szerint nemcsak a fideszes megyei közgyülési képviselőnél, hanem a szomszédos Hajdú-Bihar megyében is intézkedtek a hatóságok november 29-én. Az ügy szálai Debrecenbe és Balmazújvárosba is elvezetnek – derítette ki lapunk.

Úgy értesültünk ugyanis, hogy a cserkeszőlői polgármesteri hivatal mellett más településeken is jártak a nyomozók, és a közbeszerzési szakma meghatározó szereplői is hatóságok látókörébe kerültek. Ezért a Fővárosi Törvényszéken – amelyhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Központi Nyomozó Főügyészség megkeresése után fordultunk – a kelet-magyarországi tendereken gyakran feltűnő cégek, cégvezetők és tulajdonosok érintettségére kérdeztünk rá. Így tudtuk meg, hogy a szakterület elismert alakját, K. F.-et is „begyűjtötték” a hatóságok az összehangolt akció során. A férfi bűnsegédként előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt. Az előzetes egyelőre egy hónapra szól – árulták el érdeklődésünkre.

Az ügyészség megalapozott gyanúja szerint K. F. mint önálló intézkedésre jogosult személy az előre megbeszéltek szerint jogtalan előnyért kötelességét megszegve irányítottan, a verseny kiiktatásával folytatott le közbeszerzési eljárást – írták.

Saját intézményét jelentette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma | Magyar Hang

Az ügy Fehér Petra, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés fideszes tagjának – aki Törökszentmiklóson önkormányzati képviselő is – ügyével van összefüggésben. A Fővárosi Törvényszék ezzel kapcsolatban emlékeztetett: a Boldog István fideszes országgyűlési képviselő jobbkezeként ismert nő hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt szintén előzetes letartóztatásba került. Ennek oka, hogy fennállt a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye. Fehér Petrát azzal gyanúsítják, hogy több Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatnál irányított, jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket elnyert vállalkozóktól – mint a pályázatok elbírásában döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – jogtalan haszonra tett szert. Azaz kenőpénzt fogadhatott el.

Az már korábban tudható volt, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság összesen öt emberrel szemben rendelt el kényszerintézkedést: négyen előzetesbe kerültek, egy társuk pedig nyomkövetőt kapott (hivatalosan bűnügyi felügyelet alá került). A bíróság azonban az ügyekben szokatlan módon ezúttal azt is közölte: nem kizárt, hogy a jövőben a gyanúsítottak száma bővül.

A Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es választókerületét érintő nyomozásról először Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy októberi bejegyzésében lehetett olvasni. Boldog István akkori közleményében politikai hangulatkeltésnek nevezte Hadházy állításait, és közölte: eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kapott, de szükség esetén áll a hatóságok rendelkezésére.

FRISSÍTÉS

A közgyűlési elnököt kérdezték a letartóztatott fideszes képviselőről

A ma ülésező Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlésen is téma volt az egyik fideszes tagot, Fehér Petrát érintő eljárás. Napirend előtti képviselői kérdésre válaszolva Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: F.P. közgyűlési képviselő távollétével kapcsolatban hivatalos bejelentés nem érkezett, a folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban ők is a médiából tájékozódnak – számolt be a történtekről a megyei önkormányzat hivatalos lapja. Hubai Imre úgy fogalmazott, „azt meg tudom erősíteni, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatalnál is végeztek kutatást a hatóságok, mely során kollégáim együttműködőek voltak, a munkában fennakadást nem okozott az eset” – jelentette ki a beszámoló szerint.