Petíciót indítottak a kultúrafinanszírozási rendszer átalakítása ellen

Petíciót indítottak a kultúrafinanszírozási rendszer átalakítása ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Petícióval tiltakozik a Független Előadó-művészeti Szövetség a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomag ellen. Ennek főbb pontjai, hogy megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot, lényegében az Emberi erőforrások minisztere döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója, és megszüntetnék a független színházak állami támogatását is, ezzel a biztos bezárásra ítélve őket – írja a szervezet.

A Független Előadó-művészeti Szövetség a tervezett lépéseket az iratban úgy értékeli, hogy az oktatás és a tudományos élet után a kormány ezúttal a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék. A tervezett lépéseket a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésének tartják. Az országgyűlési képviselőket megszólító petícióban azt írják, hogy egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe. Emellett tiltakoznak a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése, a független színházak és táncegyüttesek működési támogatásának megszüntetése ellen, és azzal szemben is, hogy a miniszter döntse el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója.

Átszervezhetik az NKA-t | Magyar Hang

Újabb központosítás várható, és januártól teljesen megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) - számolt be szerdán arról az Index, amit kedden már az Artportal, illetve a Válasz Online is megszellőztetett. Egy kulturális törvénymódosítás-csomag keretében dönthet erről a kormány, rögtön január elsejétől nehéz helyzetbe hozva számos független színházat.

Azt követelik a parlamenti képviselőktől, hogy mondjanak nemet a törvényjavaslatra, amely – írják – nélkülöz mindenfajta társadalmi és szakmai konszenzust. Eddig – cikkünk írásának pillanatáig – több mint négyezren írták alá a petíciót.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a közösségi oldalán tette egyértelművé, hogy a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot. Mint fogalmazott, a „Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket. Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést” .