Saját intézményét jelentette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Saját intézményét jelentette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Verdó György Hajdú-Bihar megyei kirendeltségigazgató, a neje nevén szereplő trafik és Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója Fotók forrása: szgyf.gov.hu és Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb bajban van a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) központi vezetése és Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyanis lényegében saját intézményeit jelentette fel, mivel a gyanújuk szerint ezekben régóta tudtak a hajdúsági kirendeltség szociális intézményeinek visszaélésgyanús ügyeiről – derítette ki lapunk.

A Központi Nyomozó Főügyészség érdeklődésünkre azt írta, jelenleg korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása és vesztegetés elfogadása miatt nyomoznak. Előbbiben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, utóbbiban a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség jár el. Az ügyekben június óta vizsgálódnak. Azóta egymást érik a tanúmeghallgatások. Ezek miatt az SZGYF főigazgatója, Benedek István Zsolt és Verdó György „debreceni helytartó” is nyugtalankodhat. Gyanúsított jelenleg nincs.

Lenyúlták az idős, demens emberek pénzét az otthonban | Magyar Hang

Az eljárások a lapunk által az előző hetekben feltárt ügyeket is érintik. Mint megírtuk, a sérült gyerekeket ellátó Debreceni Szociális Szolgáltató Központ (DSZSZK) vezetője készpénzt kért egy beszállítótól azért, hogy továbbra is tőle vásárolják a pelenkát. A tárgyalást hangfelvétel rögzítette, a beszállító végül nem fizetett. Egy másik ügyben pedig eltűnt az idős emberek letétbe helyezett pénze. A 13 millió forintot költségvetési csalás gyanúját felvetően pótolták a DSZSZK büdzséjéből.

A történtekkel csak azért a nyáron kezdett foglalkozni a nyomozó hatóság, mert addig semmit sem tudtak róla. Hiába jelentette a visszaélésgyanús eseteket több intézmény dolgozója is a közvetlenül a minisztérium alá tartozó főigazgatóságnak – az intézményt ekkor még Bátori Zsolt vezette –, a bejelentések a felső szinteken elhaltak. Ezért sokáig el sem jutottak az SZGYF-nek arra a főosztályára – integritásmenedzsment főosztály –, amelyet az ilyen bejelentések, panaszok, korrupciós kockázatok feltárására hoztak létre. Sőt, ennek éppen az ellenkezője történt: nem csak a panaszokat adták ki a Hajdú-Bihar megyei kirendeltségnek, azt is elárulták, kik tették a bejelentést.

Sérült gyerekek pelenkáján akart nyerészkedni egy szociális intézet igazgatója | Magyar Hang

Közben a problémák csak halmozódtak, de az ügyeket az új igazgató, Benedek István Zsolt érkezése után is a szőnyeg alá seperték. Végül kerülőúton jutottak az iratok az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Itt éppen egy olyan emberhez kerültek, aki feldolgozhatta azokat, így a minisztérium feljelentést tett a saját intézményeivel szemben. Figyelemre méltó, hogy az ügyeket jelentők közül ma már senki sem dolgozik a megyei kirendeltség intézményeiben.

A hatóságokhoz – és birtokunkba – került iratok szerint az esetekről az SZGYF-et 2018 óta vezető Benedek István Zsolt főigazgatónak és Verdó György kirendeltségigazgatónak is volt tudomása. Két héttel ezelőtt mindkettejüket szembesítettük az intézményüket érintő eljárásokkal. Úgy tudjuk, hogy az SZGYF-nél – miként korábban a DSZSZK-nál – értekezletet tartottak, és a hallgatás mellett döntöttek. Benedektől többek között azt tudakoltuk, érzi-e a bizalmat az Emmi részéről, miközben éppen az általa vezetett intézményt dobták fel a hatóságoknál, de hiába.

Üresek a hajdú-bihari lakásotthonok, hiányosan adták át az épületeket | Magyar Hang

Az erős politikai kapcsolatokkal rendelkező Verdót a fideszes képviselőből kormánymegbízottá kinevezett Rácz Róbert köréhez sorolják. Verdó irodája – akárcsak Rácz Róberté – a debreceni megyeházán működik. Verdó így éppen ráláthat arra a felesége nevén szereplő trafikra – összesen kettő van neki –, amely a debreceni Piac utca túloldalán működik, húsz méterre a Fidesz-irodától.

Mivel úgy értesültünk, hogy Verdó gyakran a trafikban időzik, pénteken magam is betértem. Távozáskor az ajtóban éppen belebotlottam az érkező Verdóba. Amikor arról érdeklődtem nála, mikor válaszolja meg a nyomozásra vonatkozó kérdéseimet, az igazgató idegesen, keresetlen szavakkal küldött el melegebb éghajlatra. Írásbeli kérdéseinkben többek között arról érdeklődtünk, beidézték-e már; illetve hogy a kirendeltsége és az intézmények körüli botrányok, valamint a nyomozások miatt szükségesnek látja-e lemondását. Ám két hét is kevés volt ezek megválaszolására.

Az internetről ollózták össze a 21 milliós szakmai tervet | Magyar Hang

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/49. számában jelent meg december 6-án.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.