HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Tájékozódik a...

Tájékozódik az ombudsman a Mátrai Erőmű kapcsán

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Levélben kér tájékoztatást az alapvető jogok biztosa a hatóságoktól a Mátrai Erőművel kapcsolatban megjelent hírek és közlemények tisztázása érdekében. Kozma Ákos azután döntött így, hogy Szél Bernadett független képviselő megkereste aggodalmaival. Az ombudsman csak a beérkezett válaszok után tud dönteni arról, hogy szükség van-e további lépésekre.

HIRDETÉS

Szél Bernadett még november végén, a Mátrai Erőművel kapcsolatban megjelent hírek után kereste meg az alapvető jogok biztosát azzal a kérdéssel, hogy indít-e átfogó vizsgálatot az ott tapasztalt „egészségügyi és környezeti károkozás” miatt. Lapunk riportban számolt be a történtekről: az óvodásokat nem engedték ki az utcára, a dolgozók rosszul lettek, a pénzérmék elszíneződtek, a patakba meg szennyvíz folyik, mégis minden „rendben van” Visontán, Mészáros Lőrinc üzemei körül.

A politikus arra hivatkozott, hogy az erőmű dolgozói „hirtelen jelentkező, orrfacsaró bűzt tapasztaltak, ami fejfájást, hányingert, hasmenést, légszomjat, szem-és torokirritációt, véres székletet okozta”. Felidézte a katasztrófavédelem közleményeit, mert szerinte azok nem nyújtottak korrekt és alapos tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az erőmű területén tartózkodó személyek esetében mértek-e az egészségre veszélyes határértéket a katasztrófavédelem szakemberei, és ha igen, milyen intézkedések történtek. Egyúttal több sajtóhírre is hivatkozott még, amelyek szerint az erőműben dolgozók nem kaptak megfelelő tájékoztatást és védelmet.

Valami bűzlik Mészáros Lőrinc üzemei körül | Magyar Hang

A képviselő szerint „a nyilvánosságra került információk ellentmondásossága arra utal, hogy a katasztrófavédelem nem adott teljes körű tájékoztatást sem a dolgozóknak, sem a környék lakosainak, az intézkedések lassúsága és késlekedése miatt pedig az érintettek komoly egészségi és környezeti kockázatnak lehettek kitéve”.

HIRDETÉS

Emellett úgy látja, hogy a Mátrai Erőmű is súlyos mulasztásokat követett el: „a Mátrai Erőműben dolgozók beszámolói szerint az Erőmű vezetői tisztában voltak a hónapok óta tartó szennyezéssel, sőt a helyzet súlyosbodását is észlelték napokkal, sőt hetekkel a lakossági bejelentést megelőzően, ennek ellenére nem értesítették az illetékes szerveket, nem vizsgálták meg a szennyezés okait, későn tájékoztatták a dolgozókat és nem tették meg a szükséges védőintézkedéseket a dolgozók biztonsága érdekében”.

Szennyvíz minőségű a Mátrai Erőműből kifolyó patak vize a Greenpeace szerint | Magyar Hang

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa válaszában azt írta, hogy az ügy kapcsán a sajtóban megjelent hírek önmagukban is ellentmondás információkat tartalmaznak. Elengedhetetlennek nevezte az ügy objektív megismerését, ezért a jövő nemzedékekért felelős helyettesével együttműködve „hatáskörük és a tényállás tisztázása érdekében” írásban megkeresték az ügyben érintett hatóságokat. Csak ezek beérkezése után tudja jogi álláspontját kialakítani és megalapozottan dönteni az esetlegesen szükséges további intézkedésekről.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,705lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újra egyesül az LMP és a Párbeszéd?

Karácsony Gergely vetette fel a témát, de az LMP sem zárkózott el. Ungár Péter például „megfontolandónak” nevezte az elképzelést.

Pénz semmiért