Reped a színésznő házának fala, életveszélyes az épület, a hatóságok mégsem lépnek

Reped a színésznő házának fala, életveszélyes az épület, a hatóságok mégsem lépnek

Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Huszonöt éve lakunk ebben a családi házban, de mostanáig semmi különösebb gondunk nem volt az épülettel. Idén ősszel azonban repedések jelentek meg a ház falán. Először a szobában vettük észre, majd az idő előrehaladtával már kívülről is látszottak a rések. S ami igazán elkeserítő, ha lassan is, de folyamatosan nőnek a repedések – mondja a Magyar Hangnak Szalai Kriszta színésznő, aki a lapunkban megjelent cikket olvasva korábban gyűjtést indított annak a kilencgyermekes családnak az érdekében, akinek elárverezték otthonát. Hamarosan össze is gyűlt egy házra való összeg, s azóta a család lakhatása is megoldódott. 

Most azonban, amikor saját magának lenne szüksége segítségre, úgy tűnik áthatolhatatlan falakba ütközött. Elmondása szerint – miután augusztusban meglátta az első repedést, majd szeptember végére azok egyre több helyen jelentek meg és egyre nagyobbak lettek – először az okokat kezdte keresni. A szakemberek véleménye szerint a házon megjelent törések keletkezésének oka az, hogy a szomszéd telken építkezni kezdtek, s igen nagy mennyiségű földet hordtak el a telekhatár közeléből, ezért nincs, ami megtámassza a talajt, így megcsúszott az épület alapja. Az ilyen esetekben támfalat kell építeni, amely óv a föld további csúszásától.

Fotó: Hajdú Péter/Magyar Hang

Szalai Kriszta beszélt az építtetővel, hogy mielőbb támfalat kellene építeni, mert lassan életveszélyes lesz az épület. A szomszéd egyelőre nem hajlandó erre, úgy tűnik, nem akarja vállalni a felelősséget, hogy a föld elhordása miatt süllyedt meg a ház alapja. Sőt, másik szakértői véleményt szerzett be, amely szerint az építési munkáknak nincs köze a falakon megjelent repedésekhez. 

Az építéshatósági jogokat gyakorló kormányhivatal felé a sértett november ötödikén jelezte a problémát, ahonnan december hatodikán azt a választ kapta, hogy felszólították az építtetőt, biztosítójával vizsgáltassa meg, valóban a föld elhordása miatt alakult ki a helyzet.

Szalai Kriszta: Olyan vezetők kellenek, akik az emberek lelkét igyekeznek emelni | Magyar Hang

– Beadványomban jeleztem, hogy életveszélyes az épület, ennek ellenére ki sem jöttek, hogy szemrevételezzék a ház sérüléseit – magyarázza kétségbeesetten. Szalai Kriszta éppen most, keddi beszélgetésünk előtt járt a II. kerületi polgármesteri hivatalban, ahol felvették panaszát, de miután a színész képviselőjelölt volt az őszi választáson, át kellett tenniük az ügyet egy másik önkormányzathoz. 

– Már napok óta nem tudok aludni, mert attól félek, hogy a fejünkre esik a tető. A gyerekeket már ismerősökhöz költöztettük, legalább ők legyenek biztonságban. A legszomorúbb az egészben, hogy a jelek szerint nem tudok addig semmit tenni, amíg igazságügyi szakértő meg nem állapítja, valójában mitől is jelentek meg a repedések a falon. Addig pedig akár hónapok telhetnek el. Azt már nem is említem, hogy a repedéseken jön be a hideg, illetve ömlik ki a meleg, ezért a fűtést is feljebb kellett tekerni – vázolja a jelenlegi helyzetet.

– Építésügyi szakembereink már múlt csütörtökön a helyszínen jártak, s megállapították, az épület valóban életveszélyes, még aznap építésfelügyeleti eljárást kezdeményeztünk a kormányhivatal felé, és az építkezés azonnali leállítását, illetve hogy kötelezzék az építtetőt a támfal megépítésére – ezt már Őrsi Gergely, a második kerület polgármester mondja. – Építési felügyeleti jogkör nélkül ennél többet a jelenlegi helyzetben nem tudtunk tenni.

A polgármester arról is beszélt, hogy Szalai Kriszta esete rávilágít arra, milyen problémákat okoz, hogy kétszintűvé vált az építéshatósági rendszer. Az engedélyezés maradt az önkormányzatoknál, a felügyeleti jogosítványok viszont a kormányhivatalokba kerültek, s ez óhatatlan késedelmet okoz, még a sürgős esetekben is, mint ez a mostani.

– Szalai Kriszta a mai napon birtokvédelmi eljárást kezdeményezett, amelyet építésügyi szakembereink megalapozottnak ítéltek – teszi hozzá Őrsi Gergely. –  Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy joga van a földtámaszhoz, azaz hogy kérje a támfal felépítését. Mi ez ügyben is megkerestük a kormányhivatalt, mert hatáskörünk csak eddig terjed, s kértük intézkedésüket, hogy ne várják ki a hivatalos ügyintézési határidőt, hanem az életveszély miatt azonnal lépjenek az ügyben.

Az általunk megkérdezett, az önkormányzat jogban jártas szakértő megerősítette a polgármester szavait, hogy az ilyen esetben az önkormányzat nem sokat tud tenni, mert az építésfelügyeleti jogosítványokat elvették tőle. Az illetékes kormányhivatal léphet, s ha jogosnak találja a panaszt, akár az építkezést is leállíthatja. 

Szerettük volna a szomszédot is megszólaltatni, de csak az építkezésen dolgozókat találtuk, akik nem tudtak érdemi információval szolgálni az ügyben. Kérdéseinket elküldtük az illetékes kormányhivatalnak, amint megérkezik válaszuk, azonnal közöljük.