HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Simán átment ...

Simán átment a parlamenten a színházi törvény

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A várakozásoknak és a parlamenti erőviszonyoknak megfelelően 115 kormánypárti szavazattal simán átment a kulturális törvénycsomag az Országgyűlés mai ülésén.

HIRDETÉS

A korábban megszellőztetett tervekhez képest jelentősen módosult változat került a honatyák elé, talán a hétfőre meghirdetett, végül többezres tüntetés hatására, bár ez utóbbit kormányoldalon tagadták. Végül is nem történik meg a Nemzeti Kulturális Alap kiüresítése, és a független színházak állami támogatásának megvonása sem. Kikerült az is a korábbi elképzelésekből, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője nevezné ki a színházak vezetőit. De azért így is vannak a színházak számára aggályos pontok a törvényben.

„Megvédjük a színházainkat, megvédjük a szabadságunkat” | Magyar Hang

A jogszabály szerint amennyiben a jövőben az önkormányzat egyedül nem tudja biztosítani a színház működéséhez szükséges forrásokat, akkor kérelemmel kell fordulni a kormányhoz, s majd a kabinet dönt arról, hogy segít-e az önkormányzatnak. Ha sikerül megegyezni, akkor megállapodást kötnek, amelyben részletesen szerepel az önkormányzati és a kormányzati támogatás összege, az intézmény működésének szabályai, illetve a vezető kinevezésének módja.

Bár az eredeti javaslatban még szerepelt a Nemzeti Kulturális Alap megújulása, erről már nincs szó a törvényben. Létrejön viszont a Nemzeti Kulturális Tanács, amely javaslatot tesz majd a kormány kulturális stratégiájára.

HIRDETÉS

A szerdai parlamenti döntések értelmében változások lesznek a társadalombiztosítási rendszerben is. Egyrészt, háromhavi tartozás után – ez jelenleg 22 500 forint – törlik a nem fizetők TAJ-számát. Ez azt jelenti, hogy nem lesz ingyen az orvosi ellátás a jövőben azoknak, akik nem fizetik rendszeresen az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Emellett a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad a társadalombiztosítási járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járuléknak az összegével, tehát 18,5 százalék.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,820lájkolóTetszik
3,050követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Feszült a helyzet a török-szír konfliktusban, 22 török katona meghalt egy bombázásban

Legalább huszonkét török katona halt meg egy légitámadásban az észak-kelet szíriai Idlib város közelében csütörtök éjjel.

Ferenc pápa gyengélkedik