HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld EU-csúcs: sok...

EU-csúcs: sok pénzről lesz szó Brüsszelben

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Néhány nagyobb és számos kisebb ügyet tárgyal csütörtökön és pénteken az uniós állam- és kormányfők tanácsa Brüsszelben. A jelentősebb témák közé kell sorolni a klímaváltozás és a következő hét éves költségvetés ügyét, sőt, ez a két terület részben fedi is egymást.

HIRDETÉS

Az Európai Bizottság elnöke szerdán mutatta be az Európai Zöld Megállapodás nevű programját, amelynek célja, hogy az EU 2050-ig klímasemleges legyen. Ehhez azonban rengeteg pénzre van szükség, ezek a kiadások döntően befolyásolják majd a költségvetési keretet. Ursula von der Leyen bizottsági elnök 100 milliárd eurós költségről beszélt a következő pénzügyi ciklusra vonatkozóan.

„Muszáj sikerülnie, mert ettől függ a bolygó jövője” | Magyar Hang

Az EU-csúcsot összehívó Charles Michel, az uniós tanács elnöke azt írta a tagállami vezetőknek küldött levelében, hogy a költségvetés kapcsán fel kell adni az eddigi merev álláspontokat, mindenkinek engednie kell. Ez vonatkozik Magyarországra is, a magyar kormány eddig mindkét területen tiltakozott a tervek ellen: Orbán Viktor nem támogatta az előző EU-csúcson a 2050-es klímacélokat, mert a magyar gazdaság zöldítése nagyon sok pénzbe kerül. Erre vonatkozóan egyébként pontos tervek készülnek, az Európai Zöld Megállapodás központi eleme az igazságos átállás. A magyar kormány azt sem fogadja el, hogy kevesebb felzárkóztatási pénzt kapjon Magyarország, a jelenlegi tervek alapján az eddigihez képest akár 25 százalékkal kevesebb uniós pénzt költhetünk.

Mindenesetre a Greenpeace aktivistái csütörtök reggelre egy óriási molinót függesztettek az Európai Tanács egyébként szigorúan őrzött épületére „Klímavészhelyzet” felirattal.

HIRDETÉS

A további témák között szerepel az Európa jövőjéről tartandó konferenciasorozat, az EU és Afrika kapcsolatrendszere, a brexit jelenlegi állásának áttekintése és az euroövezeten belüli együttműködés erősítése.

Hatalmas a felháborodás Brüsszelben Kovács Zoltán botránya után | Magyar Hang

Még a csúcs előtt fontos feladat vár a magyar kormányra. A soros elnökséget betöltő Finnország ugyanis magyarázatot vár Orbán Viktortól Kovács Zoltán keddi ámokfutására. A nemzetközi kormányszóvivő a Magyarországgal szembeni 7-es cikkely szerinti eljárás zárt üléséről folyamatosan, mindent szabályt áthágva élőben tudósított, és minősítette is a felszólalókat. Közben mániákusan sorosozott, a magyar kormányt bírálókat a „Soros-kórus” tagjának nevezte. Így aztán az EU-csúcson veteránnak számító magyar miniszterelnök kifejtheti álláspontját az ebben a körben teljesen újoncnak számító új finn miniszterelnök asszonynak, a 34 éves Sanna Marinnak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,771lájkolóTetszik
2,960követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek