HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megkezdték a ...

Megkezdték a támfal építését, de még nem múlt a veszély a színésznő feje fölül

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Két napja még azt írtuk, nem lép a hatóság Szalai Kriszta színésznő repedező falú házának ügyében, mert a kerületi önkormányzatnak nincs felügyeleti és ellenőrzési joga építési ügyekben. A szakemberek véleménye szerint a házon megjelent törések keletkezésének oka az, hogy a szomszéd telken építkezni kezdtek, s igen nagy mennyiségű földet hordtak el a telekhatár közeléből, ezért nincs, ami megtámassza a talajt, így megcsúszott az épület alapja.

Mára azonban változott a helyzet. Szalai Kriszta lapunknak elmondta, az önkormányzat építési osztályának ugyan valóban nincs felügyeleti jogköre építésügyekben, de az életveszélyre való tekintettel ideiglenesen mégis le tudta állíttatni a szomszédos építkezést, és elkezdődött a támfal építése is.

– Örömteli ugyan, hogy végre történik valami, de jelenleg úgy áll a dolog, hogy a korábbinál is nagyobb lyuk éktelenkedik a kerítés túloldalán, s egyelőre a támfal még nem áll. Miután a jelek szerint nem szakaszosan álltak neki a fal építésének, ahogy a szakértők nekünk javasolták, hanem egyszerre mélyítették ki a fal alapjául szolgáló területet, félő, hogy felgyorsul házunk alapjának mozgása. Ma reggel például már az emeleten is láttam egy repedést, amely tegnap még nem volt ott – magyarázta a pillanatnyi állapotot a színésznő. – Reméljük, most már gyorsan felhúzzák a falat, s ezzel elhárulhat a közvetlen életveszély a fejünk fölül. A gyerekek már korábban elköltöztek, s most már mi is a szomszédoknál aludhatunk, amit ezúton is szeretnék megköszönni.

Reped a színésznő házának fala, életveszélyes az épület, a hatóságok mégsem lépnek | Magyar Hang

A színésznő azt is elmondta, a gyorsaság lenne a legfontosabb, hogy ne romoljon tovább a helyzet. – Egy ismerős komplett építőbrigádot is felajánlott, amely gyorsan és szakszerűen neki tudott volna látni az építésnek, de a szomszéd nem kért belőle. Remélem, így is gyorsan befejezik a megkezdett munkát – tette hozzá.

Kérdésünkre elmondta, ha meg is épül a támfal, a házuk falának megroggyanása miatti kártérítés még messze van, hiszen először igazságügyi szakértőnek kell megállapítani, valójában mi is okozta az épület állagának romlását. Csak ezt követően dől majd el, kinek is kell majd a helyreállítás költségeit állni.

Szepesházi Péter, ügyvéd, volt bíró a kártérítéssel kapcsolatosan elmondta a Magyar Hangnak, hogy az ilyen esetekben polgári peres eljárásban kérheti a károsult az őt ért kár megtérítését. Megkönnyíti az esetlegesen elhúzódó bírósági szakaszban a bizonyítást, ha a kárt szenvedett fél a lehető leghamarabb közjegyző előtt kéri szakértő kirendelését. Ezt az eljárást előzetes bizonyításnak nevezik, s az így elkészül szakértői jelentést nyújtja be a per folyamán. Persze az ellenérdekelt fél is megtehet hasonló lépést, a bíró pedig maga dönti el, hogy elfogadja-e bármelyik szakértői véleményt, vagy újabb szakértőt rendel ki az ügyben.

Annyi tanulsága mindenesetre van az ügynek, hogy sokkal gyorsabb lehetne az ügyintézés, ha egy helyen lenne az építési engedélyezés, és a felügyeleti, ellenőrzési jogkör. Mégpedig lehetőleg nem egy távoli kormányhivatalban, hanem a helyi viszonyokat jól ismerő önkormányzatnál.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,800lájkolóTetszik
3,790követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányzati épületekbe törtek be a politikai elit távozását követelő tüntetők Bejrútban

Egy rendőrt megöltek, 19 személyt letartóztattak, 175 demonstráló pedig kórházba került. A kormányfő előre hozott választásokat ígért, miközben már 21 személyt vettek őriztebe a keddi nagy robbanással összefüggésben.