HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld EU-csúcs: kez...

EU-csúcs: kezdődhet a klímajogalkotás

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tulajdonképpen már a két napos EU-csúcs első napján – igaz, az éjszakába nyúlóan – lezárultak a legfontosabb témák: majdnem teljes a megegyezés a klímaváltozás kapcsán és nincs megegyezés a következő költségvetési ciklusról. Péntekre már csak az maradt, hogy a tagállamok tudomásul vegyék a brit választások eredményét és az unió vezetői gratuláljanak Boris Johnsonnak. Bár Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke jelezte, hogy az unió várja az elfogadott kilépési egyezményt, aztán pedig rendezni kell a jövőbeni kapcsolatokat az Egyesült Királysággal.

Orbán: Magyarország klímabajnok | Magyar Hang

Magyarország klímabajnok lett, ezt itt Brüsszelben is elismerik – mondta Orbán Viktor videóüzenetében az Európai Tanács állam- és kormányfőinek péntek hajnalig tartó találkozójára reagálva. A tanácskozás első napján Lengyelország tiltakozása miatt nem tudott az Európai Tanács megegyezni az Európai Zöld Megállapodás végrehajtásáról, így ez a döntés már biztosan a jövő évre csúszik.

HIRDETÉS

Lengyelország kivételével mindenki egyetértett abban, hogy legyen klímasemleges az EU 2050-ig. A témára jövő év nyarán térnek vissza a politikusok, addig a lengyelek végiggondolhatják szerepüket. „Lengyelország a saját tempójában jut el a klimasemlegességhez. Ezt a folyamatot egy 100 milliárd eurós uniós alap segíti, amelynek igen nagy része biztosan Lengyelországnak jut” – mondta Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök. Ennek a pénznek egy részére bizton számít Orbán Viktor is, aki a csúcs előtt hangsúlyozta, hogy nem szabad az emberekkel megfizettetni a gazdaság zöldítésének költségeit. A tagállamok jóváhagyásával most az Európai Bizottság megkapta a felhatalmazást, hogy részletes törvényjavaslatokat dolgozzon ki. A dokumentum kimondja: 

„A klímasemlegességre való áttérés jelentős lehetőségeket rejt magában, például a gazdasági növekedés, új üzleti modellek és piacok, új munkahelyek és a technológiai fejlődés lehetőségét. Az előretekintő kutatási, fejlesztési és innovációs politikák kulcsfontosságú szerepet fognak játszani.”

A közös nyilatkozat azt is rögzíti, hogy „megfelelő eszközöket, ösztönzőket, támogatást és beruházásokat magában foglaló, valamint minden tagállam számára előnyös támogató keretet kell létrehozni, amely tekintettel van az eltérő nemzeti körülményekre.” Orbán Viktor is beszélt arról, hogy az EU-nak el kell ismernie az atomenergia létjogosultságát, ezt a következőképpen rögzítették: „néhány tagállam jelezte, hogy nemzeti energiaszerkezetének egyik elemeként nukleáris energiát használ.”

A többéves pénzügyi kerettel kapcsolatban úgy döntöttek a tagállami vezetők, hogy majd hamarosan visszatérnek a kérdésre, addig az Európai Tanács elnöke folytat majd tárgyalásokat. Záró sajtótájékoztatóján Sanna Marin a soros elnökségről leköszönő Finnország kormányfője elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagy erőfeszítéseket tette a jogállamiság érdekében és ezért is folytatták a 7-es cikkely szerint eljárást Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Azt is megemlítette, hogy a költségvetési tervezetbe is beillesztettek egy olyan mechanizmust, amely az EU-s pénzek védelmét szolgálja abban az esetben, ha egy tagállamban jogállamisági problémák merülnének fel. Sanna Marin kijelentette, biztos abban, hogy ez a javaslat találkozik az európai polgárok elvárásaival. Az elnökséget januártól Horvátország veszi át.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,771lájkolóTetszik
2,960követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek