EMIH: 2020 második felében kezdődhet a Milton Ház kivitelezése

EMIH: 2020 második felében kezdődhet a Milton Ház kivitelezése

Köves Slomó (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős, 1,819 milliárdos állami támogatással építheti fel az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a Milton Ház nevű saját, új színházát – derült ki a közösség cikkéből, amit még a 444 vett észre. Kíváncsiak voltunk hát, mikor született meg az ötlet, mikorra várható a befejezés, illetve mi olyat lehet tudni a projektről, amit eddig nem árultak el. Azt is szerettük volna megtudni, nem érzik-e rendkívül bőkezűnek, hogy közel kétmilliárdot kapnak ehhez, miközben ahogy a 444 is megjegyzi, a tizenegy fővárosi kőszínház teljes éves állami támogatása idén 3,5 milliárd forint.

Azt már lehetett tudni, hogy a Köves Slomó vezette zsidó kisegyház a Baross utca 61. alá tervezi kulturális intézményét. (Nem Baross 66., ahogy a 444, feltehetően tévedésből, írta.) A közel négyezer négyzetméteres épület egykor a Munkáspárt székháza volt, mostanra viszont már elég leharcolt állapotban van. A Magyar Narancs tavaly év elején számolt be róla, hogy a kisegyház megszerezte az épületet, amiről akkor azt lehetett tudni, hogy hamarosan kollégium nyílik majd ott. A Narancs akkor megírta azt is, hogy egy ciprusi offshore-cég közel 800 milliós jelzáloga van az épületen.

Baross utca 61. (Fotó: Google Maps)

A majd' kétmilliárdos támogatás az előadóm-űvészeti szervezetek többlettámogatását szolgáló alapból érkezett. Az EMIH kortárs galériát, könyvtárat és kisebb előadótermeket is tervez, plusz egy több mint kétszáz főt befogadó, korszerű színháztermet.

Bár az EMIH közleményét olvastuk, és kérdéseinkkel szerettünk volna új dolgokat is kideríteni, de válaszában a szervezet hitközségi kabinetfőnöke, Tóth Gábor szinte szó szerint a már olvasható szöveget küldte válaszként. Ebből tehát nem derül ki, a jelentős támogatás mennyire tekinthető igazságosnak a többieknek jutó összegeket látva.

Az EMIH lapunknak küldött válaszából többek közt a következők derültek még ki:
„Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) megalakulása óta keresi annak lehetőségét, annak módszerét, hogy alapvető hitvallása, szellemi elkötelezettsége mentén miként tudhat segítséget nyújtani a kultúra eszközével a zsidó magyar együttélés sok évszázados viszonyrendszerének hol felemelő, hol traumatizáló, néhol feloldozást adó, máskor sérelemképző dinamikáit megküzdeni. Ennek a célnak az elérése érdekében dolgozunk hosszú ideje egy olyan előadóművészeti, kulturális központ létrehozásán a tulajdonunkban álló Baross utcai ingatlanban, mely képes erős identitással és erős értékalappal hátteret képezni a legérzékenyebb, esetenként a legtabusítottabb kulturális dialógus kialakítására. Ennek a programnak a kulisszája és egyben otthona kíván lenni a Milton-Ház, mely elnevezés utalás a formálódó előadóművészeti központ stratégiai együttműködő partnerére a Milton Friedman Egyetemre.”

Továbbá: „A hitközség egy mindenki számára elérhető, minden felekezet számára nyitott, a zsidó kulturális gyökereket ápoló, de alapvetően színházszakmai alapon működő teátrumot szeretne életre kelteni, amely nem pusztán a sokszor belterjes, vallási kötődéssel rendelkező közönség, de a laikus, vagy egyenesen a vallási tartalomtól távolságtartó közönség számára egyaránt képes unikális komplex kulturális élményt nyújtani a budapesti kulturális piacon. A kultúra és ezen belül is a színház az a terület, ahol kibeszéletlen sérelmeink és traumáink, de ugyanígy felemelő össztársadalmi élményeink a legnagyobb hatással megjeleníthetőek. Ebben a kérdésben a zsidó közösség még nem végezte el feladatát, ennek a feladatnak az elvégzéséhez nyújt teret a Milton-ház. Ehhez kapott az EMIH hitközsége támogatást. A központ tervezési folyamatai előrehaladott állapotban vannak. A kiviteli tervek véglegesítése után az engedélyezési és tendereztetési folyamat lezárultával, a kivitelezés várhatóan 2020 második felében tud elkezdődni.”