Greenpeace: A katasztrófavédelem végül elismerte, a mátrai erőmű szennyezése elérte a lakott területet

Greenpeace: A katasztrófavédelem végül elismerte, a mátrai erőmű szennyezése elérte a lakott területet

(Fotó: Mátrai Erőmű/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy hónap után megküldte válaszát a Greenpeace közérdekűadat-igénylésére. A szervezet álláspontja szerint ez megerősíti: mérges gázok jutottak a mátrai erőműhöz tartozó épületbe, illetve a Őzse-tó (Őzse-völgyi-tározó) környékére, valamint jelentős szerves szennyezés került a vizekbe – olvasható a Greenpeace honlapján.

A környezetvédő szervezet szerint az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy az Őzse-völgyi-tározóba olyan anyagok kerültek, melyeknek nem lett volna szabad odajutniuk. Sem a katasztrófavédelem, sem az illetékes kormányhivatal máig nem tisztázta a szennyezés körülményeit, a Greenpeace továbbra is sürgeti, hozzák nyilvánosságra, mely cégek, milyen tevékenységei felelősek az emberi egészségre is kockázatot jelentő szennyezésért.

Valami bűzlik Mészáros Lőrinc üzemei körül | Magyar Hang

Az óvodásokat nem engedték ki az utcára, a dolgozók rosszul lettek, a pénzérmék elszíneződtek, a patakba meg szennyvíz folyik, mégis minden „rendben van" Visontán, Mészáros Lőrinc üzemei körül. Csernobil. Ami először eszembe jutott, az Csernobil.

A katasztrófavédelem jelentős késéssel arról tájékoztatta a Greenpeace-t, hogy több mérges gáz is határérték felett volt jelen a mátrai erőműhöz tartozó REA szivattyúházban. A mérgező foszfin több mint 130-szorosan meghaladta a 8 órás munkahelyi határértéket. A szintén mérgező kén-hidrogén koncentrációja négyszerese volt a megengedett határértéknek a szivattyúházban.

A mérések alátámasztják azt is, amit a szervezet korábban már feltételezett, hogy a vízszennyezés elérte a lakott területet. Detknél, a Bene-patakban a katasztrófavédelem is gyakorlatilag szennyvíz minőségű vizet mutatott ki. A Katasztrófavédelem ezeken az anyagokon túl még vizsgált más szennyező anyagokat is a vízben, de a Greenpeace közérdekűadat-igénylésének ellenére ezeket máig nem hozta nyilvánosságra.

Emlékezetes, a katasztrófavédelem és az erőmű illetékesei a történtek után több mint egy héttel hívtak össze közös sajtótájékoztatót. Közölték, a szolgálat jelenleg is folyamatosan méréseket végez Visontán, ezek minden alkalommal nullás értéket mutattak, ezért lakosságvédelmi intézkedést nem kell alkalmazniuk.

A Greenpeace cikkében hangsúlyozza, bár bőven lejárt a törvényben válaszadási határidő, az illetékes kormányhivataltól máig nem kapott választ az adatigénylésére. Azt a korábbi gyanút azonban már a katasztrófavédelemtől kapott adatok is megerősítik, hogy szennyezés történt a visontai erőmű telephelyén, és olyan szennyező anyagok kerültek a természetes vizekbe, melyekből arra lehet következtetni: számos szabálytalanság történhetett.