HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Greenpeace: A...

Greenpeace: A katasztrófavédelem végül elismerte, a Mátrai Erőmű szennyezése elérte a lakott területet

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy hónap után megküldte válaszát a Greenpeace közérdekűadat-igénylésére. A szervezet álláspontja szerint ez megerősíti: mérges gázok jutottak a Mátrai Erőműhöz tartozó épületbe, illetve a Őzse-tó (Őzse-völgyi-tározó) környékére, valamint jelentős szerves szennyezés került a vizekbe – olvasható a Greenpeace honlapján.

A környezetvédő szervezet szerint az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy az Őzse-völgyi-tározóba olyan anyagok kerültek, melyeknek nem lett volna szabad odajutniuk. Sem a katasztrófavédelem, sem az illetékes kormányhivatal máig nem tisztázta a szennyezés körülményeit, a Greenpeace továbbra is sürgeti, hozzák nyilvánosságra, mely cégek, milyen tevékenységei felelősek az emberi egészségre is kockázatot jelentő szennyezésért.

Valami bűzlik Mészáros Lőrinc üzemei körül | Magyar Hang

Az óvodásokat nem engedték ki az utcára, a dolgozók rosszul lettek, a pénzérmék elszíneződtek, a patakba meg szennyvíz folyik, mégis minden „rendben van” Visontán, Mészáros Lőrinc üzemei körül. Csernobil. Ami először eszembe jutott, az Csernobil.

A katasztrófavédelem jelentős késéssel arról tájékoztatta a Greenpeace-t, hogy több mérges gáz is határérték felett volt jelen a Mátrai Erőműhöz tartozó REA szivattyúházban. A mérgező foszfin több mint 130-szorosan meghaladta a 8 órás munkahelyi határértéket. A szintén mérgező kén-hidrogén koncentrációja négyszerese volt a megengedett határértéknek a szivattyúházban.

A mérések alátámasztják azt is, amit a szervezet korábban már feltételezett, hogy a vízszennyezés elérte a lakott területet. Detknél, a Bene-patakban a katasztrófavédelem is gyakorlatilag szennyvíz minőségű vizet mutatott ki. A Katasztrófavédelem ezeken az anyagokon túl még vizsgált más szennyező anyagokat is a vízben, de a Greenpeace közérdekűadat-igénylésének ellenére ezeket máig nem hozta nyilvánosságra.

HIRDETÉS

Emlékezetes, a katasztrófavédelem és az erőmű illetékesei a történtek után több mint egy héttel hívtak össze közös sajtótájékoztatót. Közölték, a szolgálat jelenleg is folyamatosan méréseket végez Visontán, ezek minden alkalommal nullás értéket mutattak, ezért lakosságvédelmi intézkedést nem kell alkalmazniuk.

A Greenpeace cikkében hangsúlyozza, bár bőven lejárt a törvényben válaszadási határidő, az illetékes kormányhivataltól máig nem kapott választ az adatigénylésére. Azt a korábbi gyanút azonban már a katasztrófavédelemtől kapott adatok is megerősítik, hogy szennyezés történt a Mátrai Erőmű telephelyén, és olyan szennyező anyagok kerültek a természetes vizekbe, melyekből arra lehet következtetni: számos szabálytalanság történhetett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,486követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek