Áder: Nem a TB-törvény szégyenteljes, hanem azok viselkedése, akik félelmet keltenek

Áder: Nem a TB-törvény szégyenteljes, hanem azok viselkedése, akik félelmet keltenek

Áder János köztársasági elnök (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aláírta Áder János köztársasági elnök a társadalombiztosítási rendszerben változást jelentő törvényt. Ez az a szabályozás, amelynek értelmében – a sürgősségi ellátást és a mentést leszámítva – nem lesz ingyen az orvosi ellátás a jövőben azoknak, akik nem fizetik rendszeresen az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A tervek ellen sokan tiltakoztak. Karácsony Gergely főpolgármester például levélben fordult az államfőhöz. – Egyetértek a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek álláspontjával, az ellenzéki pártok kritikájával: a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe országszerte, így Budapesten – írta.

Bukhatják az ingyenes orvosi ellátást, akik nem fizetik a havi járulékot | Magyar Hang

A Párbeszéd rendhagyó módon tiltakozott: egy fekete koporsót vittek a Sándor-palotába. Tordai Bence akkor úgy fogalmazott elképesztő, embertelen a tb-törvény módosítása, mivel több mint egymillió ember, azaz minden kilencedik magyar eleshet az egészségügyi szolgáltatásoktól, csak ha előre készpénzben fizet.

Áder János reagált a kritikákra. A Köztársasági Elnöki Hivatal kérésének megfelelően az erről szóló közleményt módosítás nélkül közöljük:

Az Országgyűlés 2019. december 11-én fogadta el „A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről” szóló törvényt.
Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról. Néhányan azt vizionálták, hogy 700.000 ember „eshet ki” az egészségügyi ellátó rendszerből.
Mi az igazság?
Az új szabályozás alapján – úgy, mint eddig – teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott.
A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is – úgy, mint eddig – mindenki jogosult marad.
Miért indokolt a törvénymódosítás?
Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik – közülük nem kevesen szándékosan – nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben.
Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek – és csak azok –, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak.
Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik – különösen advent idején – indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben.
Mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.