Adászárás: két napja maradt a Civil Rádiónak az éterben

Adászárás: két napja maradt a Civil Rádiónak az éterben

(Fotó: Pixabay.com/Fotocitizen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két nap múlva bizonyosan elhallgat a budapesti Civil Rádió az FM 98 MHz-en. A Media1.hu portál szerint mellébeszélt a Médiatanács, amikor azzal hitegette a rádió hallgatóit és a közvéleményt, hogy újrapályáztatják a frekvenciát – ahol akár a Civil Rádió is indulhat (indulhatott volna) –, mert a mai napig sem hirdették meg a pályázatot.

A Civil Rádiónak – ahol rovata volt lapunknak, a Magyar Hangnak is – idén december 21-ig szól a frekvenciahasználati jogosultsága. Ezért szombaton szól utoljára, éjfélkor pedig be kell szüntetnie az adását.

Amikor októberben a rádió közölte, hogy nem kaptak hosszabbítási lehetőséget, a Médiatanács azzal igyekezett nyugtatni a közvéleményt, hogy újrapályáztatják az FM 98 MHz-es frekvenciát, de ez elmaradt. Más kérdés, hogy ha azóta valóban kiírták volna a frekvenciára a pályázatot, akkor is el kellene hallgatnia a rádiónak. Ennyi idő alatt ugyanis képtelenség lett volna az egész eljárást lefolytatni.

Elkaszálta a Médiahatóság a Civil Rádiót - Elhallgathat az egyik utolsó független adó is | Magyar Hang

Bár a 2012-ben kezdett hét év után a szolgáltató kérelmére öt évvel hosszabbíthatta volna a Civil Rádió FM 98 frekvenciahasználati jogát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), értesülésünk szerint kedden más döntés született. Ekkor ült össze a Médiahatóság, hogy egyes vidéki frekvenciák után döntsön a Civil Rádiózásért Alapítvány médiaszolgáltatási jogosultságról is.

A portál emlékeztet: a fideszes delegáltakkal feltöltött Médiatanács magyarázata szerint a korábban a rádió által elkövetett jogsértések miatt nem hosszabbíthatták meg a Civil Rádió jogosultságát. A hatályos médiatörvény alapján ugyanis a frekvenciajogosultság hosszabbításának elbírálásakor kizáró tényező, ha valaki ismételt jogsértést követett el.

A rádió azt már korábban közölte, hogy az interneten folytatják műsorukat a sugárzás lekapcsolása után is.