Meddőségi intézeteket államosít a kormány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat meddőségi központot államosít a kormány – tették közzé a Magyar Közlönyben, amelyet az Mfor.hu vett észre. A magántulajdonú intézmények mellett megszereznék a működésükhöz szükséges ingatlanokat is. Eszerint négy budapesti székhelyű intézetet, a Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.-t, a Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.-t, a Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-t, és a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t, illetve a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.-t és a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-t vonnák állami tulajdonba.

A portál szerint az összefonódásokat a népességfogyás megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tételének szükségessége miatt közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek is minősítette a kormány.

A tulajdonosi jogokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gyakorolhatja 2022. december 31-ig.

Közben Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentette: január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Az MTI szerint Novák Katalin a sajtótájékoztatóján közölte: szintén ingyenes lesz a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára is 2020. július elsejétől. A területen eltörlik a teljesítmény-volumen korlátot, azaz „a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben” – tette hozzá.

Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal, ők szeretnének gyermeket, gyermekeket, de valamilyen okból nem tud természetes úton gyermekük foganni – ismertette az államtitkár.