Internetmegvonással kezelné a tanárok elleni erőszakot az Emmi

Internetmegvonással kezelné a tanárok elleni erőszakot az Emmi

Rendőrautók a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma előtt 2019. december 5-én, miután az iskolában késelés történt. Egy diák késelt meg egy tanárt. (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A büntethetőségi korhatár leszállítását és a szülőre kiszabott közigazgatási bírságot is elképzelhetőnek tart az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a tanárok – és általában a közfeladatot ellátó személyek – sérelmére kiskorú személyek által elkövetett bűncselekmények esetén.

Ám ennél szokatlanabb javaslatot is tartalmaz Maruzsa Zoltán levele, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének küldött: az államtitkár szerint a tanárok elleni támadások szankciójaként szóba jöhetne ezen kívül az információtechnológiai eszköz elkobzása, az elkövető információs jogainak korlátozása.

Ez akár a telefon- vagy internet-előfizetési szerződés kötelező felmondását és az új előfizetéstől való időszakos eltiltást is jelentheti az összes magyarországi szolgáltatónál. A javaslat utal arra, hogy az intézkedés „mögöttes felelősség jelleggel sújthatja a szülőket is”, vagyis nyilván előfordulhatna, hogy a szülőt tiltják el az internet-előfizetéstől. Az államtitkár úgy véli, ennek visszatartó ereje lehetne a fiatalokra.

Erre abban az esetben kerülhetne sor, ha a bűncselekményről – ahogy ez az államtitkár szerint gyakran előfordul – felvételeket készítenek, aztán feltöltik az internetre, ilyenkor ugyanis gyakorlatilag az internethozzáférés válna az államtitkár logikája alapján a bűncselekmény eszközévé, ami ezáltal „elkobozhatóvá válna”. Ez a javaslat alapján arra az előfizetésre vonatkozna, amely a bűncselekményben érintett, vagyis amelynek használatával a bűncselekményről készült felvételek az internetre kerültek. 

A levélben megfogalmazott felvetések csak elvi lehetőségek, amelyeket a szakszervezet figyelmébe ajánl az államtitkár, már csak azért is, mert a szabályozás nem is az Emberi Erőforrások Minisztériuma hatáskörébe tartozna, erre utal is levelében Maruzsa Zoltán.

A pedagógusok elleni erőszakos cselekmények esetén Maruzsa Zoltán javaslata szerint már 12 éves kortól büntethetőek lennének a kiskorúak, ha a szakértők azt állapítják meg, hogy rendelkeznek a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel. Ez néhány súlyos bűncselekmény – például az emberölés vagy a testi sértés – esetén már most is így van, a javaslat szerint a pedagógusok elleni cselekményeknél akkor is így lehetne, ha azok nem okoznak sérülést.

Késelési a győri iskolában - A támadó a tanári székben várta a rendőröket | Magyar Hang

Zárkózott és lobbanékony természetű volt az a 17 éves diák, aki csütörtökön egy órán megkéselte a tanárát a győri Jedlik Ányos középiskolában - ezt mondták a fiú osztálytársai az M1-nek. Állítása szerint azért szúrta le a nőt, mert nem szerette, ahogyan tanított.


A szakszervezet szerint amellett, hogy George Orwell-i felvetés az államtitkár internettől való eltiltással kapcsolatos ötlete, nem is ad választ az iskolai agresszió komplex problémájára: „Az mindenki számára egyértelmű, hogy az iskolai agresszió problémája nem egyszerű oktatáspolitikai kérdés, a megoldást szélesebb körben kell keresni. Egy közoktatásért felelős szakpolitikustól azonban többet várnánk annál, hogy kizárólag a Büntető törvénykönyv kontextusában képes tárgyalni az adott kérdést” – írta a szakszervezet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már a győri pedagógust ért, országszerte nagy visszhangot kiváltó támadás előtt felvette a kapcsolatot a kormányzattal annak kapcsán, hogy milyen lépéseket kívánnak tenni a helyzet megoldása és a pedagógusok védelme érdekében, válasz azonban csak a győri eset után érkezett.

A szakszervezet arról számolt be: két válaszlevelet is kaptak, az egyiket Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől, a másikat Maruzsa Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárától. A szakszervezet mindkét választ közzétette.

Palkovics László válasza a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint konstruktívnak mondható, bár az a véleményük, túl sok konkrétumot nem tartalmaz. Javasolja az iskolai házirendek felülvizsgálatát, az iskolapszichológusi tevékenység megerősítését, az iskolai konfliktusok szélesebb hátterének megvizsgálását, elemzését és közös kezelését, például a pedagógusok felkészítését a hasonló konfliktushelyzetekre.

A két minisztérium válaszát azonban ellentmondónak találta a szakszervezet. Úgy vélik, a totális káoszra világít rá, és az oktatás szempontjából semmi jót nem ígér, hogy két minisztérium ennyire ellentétesen látja ugyanazt a kérdést. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.