HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Jávor Benedek...

Jávor Benedek: a kormány célja Budapest megfosztása az uniós pénzektől

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

„A kormányzat uniós pénzt elégető képességét nem tudjuk csökkenteni, nem is lehet ez a célkitűzés. Látjuk, hogy a kormányzat megpróbálja lehetetlen helyzetbe hozni az ellenzéki vezetésű településeket, és különös figyelmet fognak szentelni Budapest kivéreztetésének, nyilvánvalóan azért, hogy lehessen mutogatni: az ellenzék még városokat sem tud üzemeltetni, hogyan tudnának kormányozni”– mondta Jávor Benedek a Hvg.hu-nak adott interjújában.

Mint beszámoltunk róla, a volt európai parlamenti képviselőt Karácsony Gergely nemrég Budapest brüsszeli irodájának vezetésére kérte fel, klímaváltozással és innovációval foglalkozik majd. A Párbeszéd politikus a portálnak kiemelte, nem az a célja, hogy elvegyék Magyarországtól az uniós forrásokat, hanem az, hogy azokat helyesen használják fel. Ennek szerinte ma a magyar kormány a legfőbb akadálya. Hozzátette, vizsgálni és szankcionálni kell a demokráciát csorbító intézkedéseket, fontos, hogy ezek a szankciók a kormányt, ne pedig a végső kedvezményezetteket sújtsák.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Megkerülik a kormányt Brüsszelben | Magyar Hang

Az új Európai Bizottságnak számos olyan prioritása van például az innováció vagy a klímavédelem területén, ahol kifejezetten a városoktól várnak cselekvést – erről beszélt a Népszavának adott interjújában Jávor Benedek. A Párbeszéd korábbi európai parlamenti képviselője a magyar főváros brüsszeli képviseletét fogja vezetni Karácsony Gergely főpolgármester felkérésére.

Ezt úgy képzeli el, hogy az Európai Bizottság tenderen kiválaszt egy független menedzselő szervezetet. Az alapvető változás az lenne, hogy kinek tartoznak felelősséggel – ha közvetlenül a bizottságnak, akkor megszűnnének azok az irányított közbeszerzések, amelyek egyetlen célja, hogy Mészáros Lőrinc megnyerje őket. Ez kihúzza a méregfogát annak a problémának is, hogy sérti a szubszidiaritás elvét a közvetlen pályáztatás, hiszen ez nem központosítás, épp hogy közelebb kerül a forráselosztás a helyi szinthez. Nagy problémának nevezte, hogy közel 40 ezer milliárd forintnyi uniós pénz nem tudta érdemben csökkenteni a magyar régiók közti különbségeket. 

„Úgy tudjuk, a 2020 utáni operatív programokra vonatkozó javaslatot a kormány már eljuttatta az Európai Bizottságnak, ebben három terület meghirdetését javasolják: egy humán erőforrás, egy infrastruktúra és egy kis- és középvállalkozás operatív programét. Ez azt jelenti, hogy megszüntetik a regionális operatív programokat – így nem lesz dedikált forrás Budapest számára sem. A változtatás elsődleges célja szerintünk, hogy a fővárost megfosszák uniós pénzektől.”

HIRDETÉS

Szerinte az energiapolitika politikai zsarolási eszközzé vált a kormány kezében. Az a háztartás, amelyik az energiaköltségeit negyven százalékkal visszavágta egy épületfelújítási program eredményeképpen, tojik arra, hogy Németh Szilárd ígér-e neki 600 forint rezsicsökkentést. Azt is elmondta, hogy az Elios Zrt. közvilágítási projektjei elvileg energiahatékonyság-javítási fejlesztések voltak, de mindenki tudja, hogy ehhez semmi közük nem volt, csak az Orbán család feltőkésítését szolgálták.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy meggyőződésünk, a háború nem a városvezetés és a kormány, hanem a budapestiek és a kormány között fog kialakulni, ha utóbbi folyamatos harcra rendezkedik be.

„Mi nem háborúra készülünk, hanem dolgozni szeretnénk, de fel vagyunk vértezve egy konfliktusra is” – tett hozzá Jávor Benedek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,970lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vasárnap 11-kor jelenti be Gulyás Gergely a járvány miatti változásokat

A miniszterelnök pénteken, szokásos reggeli rádióbejelentkezésében már beszélt arról, hogy kell új korlátozásra számítani.