Kipereltük az egri vármúzeum igazgatójának pályázatát: nincs sem szakirányú, sem jogi, sem közgazdasági diplomája

Kipereltük az egri vármúzeum igazgatójának pályázatát: nincs sem szakirányú, sem jogi, sem közgazdasági diplomája

Dobó István Vármúzeum Forrás: Dobó István Vármúzeum Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk információi alapján azonnali belső vizsgálat indult az önkormányzatnál a pályázat körülményeinek tisztázására.

A törvényben és a pályázatban előírt, a múzeum igazgatásához szükséges szakirányú végzettsége és az ennek helyettesítésére alkalmas jogász vagy közgazdászdiplomája sincs az iratok szerint az egri Dobó István Vármúzeumot igazgató Ringert Csabának. Mindössze néhány hetes szakmai gyakorlat nyomát találtuk azokban a dokumentumokban, amelyeket a város önkormányzatától pereltünk ki. Az egri önkormányzat ellen azért indítottunk bírósági eljárást, mert közérdekűadat-igénylésünkre megtagadták Ringert pályázatának és az iskolai végzettségeit is igazoló iratok kiadását. Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért jogászai segítettek, az Egri Törvényszéken másodfokon jogerősen is pert nyertünk az önkormányzattal szemben.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere érdeklődésünkre azt közölte: a pályázat és az elbírálás dokumentációit ő még nem látta; információink alapján belső vizsgálatot rendelt el. Ha bebizonyosodik, hogy Ringert Csaba kinevezése törvénytelen volt, a törvénytelen állapotot azonnal megszüntetik – tette hozzá.

Hogy került egy informatikatanár az ország leglátogatottabb múzeuma élére? | Magyar Hang

Ringert Csabát tavaly november végén nevezte ki Eger akkor még fideszes többségű közgyűlése az ország leglátogatottabb múzeuma élére. Elődje, Berecz Mátyás 2018 szeptemberében – négy hónappal megbízatásának lejárta előtt – politikai nyomásra lemondott. A kiírt pályázatra egyetlen szakmabeli sem jelentkezett. Ennek alighanem oka az is, hogy – mint feltáró cikkekben bemutattuk – a helyi Fidesz befolyása alá vonta az intézményt, Bereczet pedig lényegében ellehetetlenítették. Az egyetlen pályázó Ringert Csaba volt, akit 2018 nyarán tanácsadónak neveztek ki a korábbi múzeumigazgató mellé.

Az új igazgató az önéletrajza szerint a pályázata beadásakor releváns szakmai tapasztalatként csupán ezt a négy hónapos tanácsadói megbízást tudta felmutatni. Előtte az oktatásban dolgozott. Igazgatóhelyettese volt az egri Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolájának, vezette az egyik egri szakképző központot, szakmai, pedagógiai előmenetelét pedig szemmel láthatóan fontosnak tartotta. Informatika- és médiatanár szakos végzettsége mellett az egyetem neveléstudományi doktori iskolájában is tanulmányokat folytat. Több továbbképzésen is részt vett, még egy 30 órás, az 1956-hoz forradalom kutatásairól szóló képzésről is csatolt iratot. Ezeken kívül számos európai uniós projekt lebonyolításán dolgozott, mérlegképes könyvelői végzettsége is van.

Ezen kívül a kiírásban számos olyan kiskapura is bukkantunk, amelyeken még éppen átcsúszhatott Ringert pályázata. Az ötéves szakmai gyakorlatnál például nem ragaszkodtak a múzeumi munkához, a jelentkező végzettségének megfelelő tapasztalatot is elfogadták. A „kiemelkedő szakmai tudományos tevékenység” feltételnél is beérték a szakmai – tehát a végzettségnek megfelelő – tevékenységgel is.

Ezek fényében nem alaptalan a kérdés, melyik végzettségét fogadta el a bírálóbizottság és az akkori fideszes többségű közgyűlés a törvényben előírt szakirányú – vagy az ezt kiváltani hivatott jogi vagy közgazdasági – végzettségként. Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szerepe formális a kinevezésben – jóvá kell hagynia a közgyűlési döntést –, semmiféle kifogása nem akadt Ringert szakmai alkalmasságát illetően.

Ringert Csaba forrás: TV Eger, youtube.com

Figyelemre méltó azonban, hogy a tárca delegáltja részt sem vett azon a bizottsági ülésen, amelyen Ringertet meghallgatták. Mint arról beszámoltunk, az Emmi egy birtokunkba került irat szerint megalapozottnak ítélte Ringert pályázatát, de leszögezték: a működés megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező igazgatóhelyettes kinevezésével biztosítható.

Ringert Csabát tájékoztattuk arról, hogy a bíróság utasította az önkormányzatot pályázata kiadására. Emellett megkérdeztük tőle, konkrétan melyik végzettségéről gondolta úgy, hogy az megfelel a pályázatban szereplő követelményeknek, illetve azt is, miért tartotta magát alkalmasnak a vármúzeum vezetésére.

Ringert azt közölte, hogy eddig nem kapott információt arról, hogy egy bírósági eljárás következményeképpen kiadták az igazgatói pályázatát, elmondása szerint nincs tudomása arról sem, hogy jogerős ítélet született. Azt írta: mivel a Dobó István Vármúzeum igazgatói pályázatát az önkormányzat hirdette meg, a pályáztatással, valamint a bírálati eljárással kapcsolatban nem tud nyilatkozni.

A pályázati programja megvalósításával kapcsolatos kérdések megválaszolásához pedig türelmet kért, hiszen „a 2019. évet most zárjuk, a 2020. évet tervezzük. Egyébiránt a 2019. évet érintő részletes beszámolót, amelyben kitérek minden, az igazgatói pályázatomban is tervezett feladatra, 2020 februárjában nyújtjuk be a fenntartóhoz jóváhagyásra. Azt a közgyűlés nyilvánosan tárgyalni fogja, így lehetősége lesz minden érdeklődőnek megismerni az elvégzett tevékenységünket. A levelemben megadott válaszok nyilvánosságra hozatalához csak abban az esetben járulok hozzá, ha azokat változtatás nélkül közlik le”.

Az elmúlt másfél évben számos cikkben tártuk fel az egri vármúzeum körüli történéseket. Egyebek mellett megírtuk: a drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő jó ideje szeretett volna nagyobb befolyáshoz jutni a várban. Berecz Mátyás – aki 2014-ben pályázat után nyerte el tisztségét – körül azonban látványosan ritkulni kezdett a levegő, miután nyilvánosan tengelyt akasztott Nyitraival.

Elmozdította a Fidesz az egri vár igazgatóját | Magyar Hang

A vár vezetésébe egymás után ejtőernyőztek a Nyitrai érdekkörébe sorolt kinevezettek. Előbb Stefán Zoltán személyében önkormányzati biztost ültettek Berecz fejére, majd Ringert Csabát is odaküldték, hivatalosan tanácsadóként. Az ő szerepvállalásáról egyébként az akkori egri közgyűlés több tagja is cikkeinkből értesült. Így – miközben mindenért az igazgató vállalta a felelősséget – döntési jogköreit fokozatosan elvonták. Berecz Mátyást a Fidesz Nyitrai-féle szárnya felől érkező támadásoktól Habis László (Fidesz–KDNP) akkori polgármester sem tudta megvédeni, végül tavaly szeptemberben önként felállt. Berecz októberben a Fidesszel szemben alakult ellenzéki összefogás önkormányzati képviselőjelöltjeként nyert körzetet. Emellett Eger alpolgármesterévé is megválasztották.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/51-52. számában jelent meg december 20-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!