Nem örülnek a veszprémi Lovassyban a botránynak

Nem örülnek a veszprémi Lovassyban a botránynak

A szóban forgó piktogram, ami azóta lekerült a Lovassy László Gimnázium mosdójáról (Fotó: Borbély Bálint)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy-két hete kezdődött az egész ügy, miután a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban úgy döntöttek, mindenki számára használhatóvá teszik a mozgássérült mosdókat. Erről beszélt lapunknak a gimnázium tavalyi diákönkormányzati elnöke, Borbély Bálint, aki jelenleg is a DÖK tagja. Ahogy a sajtóban olvasható volt, egy tanuló az osztályfőnökén keresztül kereste meg az igazgatót a problémájával. Nem előzmény nélküli a történet: egy lányként született diákról van szó, aki viszont identitásából fakadóan rendszeresen a fiúmosdót használta, amiből aztán többször problémája adódott. Az iskolában tanuló fiúk közül többeknek nem tetszett, hogy oda jár, előfordult, hogy ki is tették onnan, a lányvécét nem kívánta használni, így más megoldást kellett találni.

Borbély elmondása szerint a földszinten és emeleten is volt mozgássérült mosdó, így született az ötlet, hogy bővítsék ki a funkcióikat, és bárki járhasson ezekbe. A cél tehát nem az volt, mint több cikk és kommentelő is sugallta, hogy abba a mosdóba valamiféle „gendersemleges” emberek járjanak, hanem hogy ne csak mozgássérültek használhassák. Így került ki a mozgássérült jelzés mellé a félig fiút, félig lányt ábrázoló piktogram (képünkön). És „itt nem egy diákról van csak szó. Az ide járó diákok tisztességéről, nyugalmáról, jogairól általánosságban” – idézte Borbély az igazgatót, Schultz Zoltánt, akinek a diákönkormányzati képviselő szerint nagyon fontos volt, hogy az iskolájában ne rekesszenek ki senkit, ne kelljen senkinek ilyesmi miatt hátrányba kerülnie.

Viszont a tábla felkavarta az iskolában az indulatokat, ahogy később a szélesebb nyilvánosságét is. Borbély elmondása szerint ambivalensen álltak hozzá egyes diákok és tanárok, és elhangzottak itt is olyan vélemények, hogy a diák mit képzel magáról, és hogy beteg dolog az ilyesmi. „Sajnos a 620 diák között itt is akadtak olyan magabiztos fiúk, akik ezen pörögtek, Messengeren, Snapchaten terjesztették a tábláról készült képeket” – említette Borbély. Még órákon is téma volt időnként, a diákönkormányzati képviselő pedig a maga részéről helyteleníteni, hogy egy tanár a diákoknak órán mondja el a témával kapcsolatos negatív véleményét. Borbély hozzátette, az ambivalens érzések ellenére az igazgató leszögezte, ez egy elitgimnázium, és ennek megfelelően kell eljárniuk. Kérdésünkre, érték-e a diákot atrocitások, azt mondta: úgy gondolja, a Lovassy nagy átlagban elfogadó közösség, és a diákok elsöprő többségének fontos a tolerancia, a másik tiszteletben tartása.

Mindezek után meglepve tapasztalta, hogy a piktogram hétfőre mégis lekerült. Hogy miért, a Veszpresszó írta meg, majd vette át az országos sajtó, többek között az Index. „Olyan megoldásra törekedtünk, amelyik általánosabban oldja meg a helyzetét minden olyan tanulónknak, akik a férfi vagy női WC-t nem kívánják használni” – mondta a Veszpresszónak Schultz Zoltán. Szavai szerint ezután valaki értesítette a dologról a fenntartót, illetve a város országgyűlési képviselőjét, a fideszes Ovádi Pétert. „De ezt nem tekintem feljelentésnek” – kommentálta a Veszpresszó újságírójának kifejezését az igazgató. Ezután a fenntartóval egyeztetett a tábla ügyében, majd kérésre el is távolították a „gendersemleges” jelzést. Schultz szavai szerint ezt a különböző álláspontokat mérlegelve, új érveket megismerve tették, konszenzusos megoldást keresve. Hozzátette egyébként, a mellékhelyiség továbbra is nyitott, minden diák által használható, és ő nem követi a használatát.

Az ügy tovább folytatódott, amikor a Veszpresszóhoz eljutott egy levél, méghozzá a magát az egyik diák nagyszülőjeként azonosító feladótól. Ő több olyan állítást is tett, amik így megjelentek a nyilvánosságban, de Borbély állítása szerint nagy részük nem igaz. Nem tudnak róla, hogy lenne a Fidelitasnak a 11. évfolyamba járó tagja, aki értesítette volna az önkormányzati képviselőt. Nem igaz a levélből az sem, hogy megvonták volna a mozgássérült diákoktól a mosdóhasználat lehetőségét, ahogy az sem, hogy lenne bármiféle iskolai dresszkód. Ünnepségeken van persze, de a levél szerzője nem erre gondolhatott, amikor azt írta: „a gimnázium dresszkód-szabályzata egyértelműen fogalmaz az öltözködést illetően, így a két érintett diák nemi hovatartozása is egyértelműen megállapítható.” (A levélíró két érintett diákról beszélt.) Az sem igaz, hogy diákönkormányzati ellenállásba ütközött volna a tábla, a maga részéről pedig Borbély büszke volt a megoldásra. Nem is érti, miért háborodnak fel emiatt annyian, és hogy miért kellett az ügyben beavatkozni, a piktogramot levetetni. „Példát tudtunk volna mutatni” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy nem örülnek az iskolát kikezdő botránynak, és annak, hogy többen emiatt a gimnáziumot támadják.

Előzőleg kerestük a Lovassy László Gimnázium korábbi igazgatóját, Katanics Sándort is. Ő elmondta, 1997 és 2007 között vezette az intézményt, most matematika-fizika szakos tanárként van ott. „Meggyőződésem, hogy az a munka, ami manapság is zajlik a Lovassy László Gimnáziumban, a diákok javát szolgálja. A nevelőtestület és az iskola vezetése maximális mértékben szem előtt tartja a diákok és szüleik, az iskolahasználók érdekeit” – mondta, és annyit tett hozzá, hogy egyetért a Schultz Zoltán által elmondottakkal.

Kérdésünkre, hogy az rendben van-e, ha Ovádi Péter valóban közbeavatkozott, azt mondta, tanárként nem mondana többet. „De mint veszprémi önkormányzati képviselő, s egy politikus, aki ért is a neveléshez és oktatáshoz, azt gondolom, hogy ez a probléma elsősorban szakmai kérdés, és bár nem ismerem azokat a részleteket, hogy pontosan milyen módon történt az országgyűlési képviselő beavatkozása, de ha megtörtént, azt helytelenítem. Lehet véleménye természetesen az országgyűlési képviselőnek is, és kérhet tájékoztatást, de nagyon rossz gyakorlat, ha megpróbálnak szakmai kérdésekben, egy nevelőtestületre tartozó ügyben szakmai irányítást adni politikusok. De ha a megkeresésre Ovádi csak annyit tett, hogy a tankerülethez fordult vagy irányította az őt felkeresőt, és egyéb módon nem avatkozott be, akkor viszont a képviselői feladatát látta el, s ez nem kifogásolható. Sokkal furcsább az, hogy ilyen ügyekben, egy iskolai (nevelési) ügyben is azonnal országgyűlési képviselőt keresnek, és a politikát próbálják bevonni, ahelyett, hogy az intézmény vezetését keresnék meg első körben” – tette még hozzá Katanics, aki idén ősszel a fideszes Porga Gyula kihívója volt a polgármester-választáson.

Ovádi Péter az Indexnek szerdán azt mondta: utasítást nem adott, hiszen nem is adhat ilyen esetben. „Az említett veszprémi eset kapcsán számos szülő megkeresett azzal a problémával, hogy a Lovassy Gimnáziumban kialakított gendersemleges mellékhelyiség megbotránkoztatja és összezavarja gyermeküket. Ezeket a panaszokat továbbítottam az intézmény fenntartója felé” – mondta. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.