A nagy bejgliteszt

A nagy bejgliteszt

Karácsonyi bejgli (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő terméktesztünkből!

Nincs karácsony bejgli nélkül. Az utóbbi időben egyre nő azoknak a száma, akik élelmiszerboltokban vagy cukrászdákban vásárolják meg a hagyományos karácsonyi desszertet, amely egyébként a közhiedelemben ellentétben nem magyar eredetű, hanem egy sziléziai kalácsfajta. A hipermarketek polcai hetek óta roskadoznak a bejglitől, de úgy gondoltuk, ezúttal inkább a neves cukrászdákban kapható mákos tekercseket kóstoljuk meg Csíki Sándor gasztronómiai szakíró segítségével.

(...)

A tesztbe bevont cukrászdák – Auguszt, Daubner, Gerbeaud, Szamos és Wiener Szalon – eltérő receptek alapján készítik a bejgliket, amivel a vásárlóközönségük ízléséhez igyekeznek igazodni. Egyszóval ahány cukrászda, annyiféle bejgli készül, de az alapvető paramétereket be kell tartani.

(...)

Fabiny Tamás: Nem lehetünk büntetésben | Magyar Hang

A bejgli esetében fontos minőségi jellemző még a tészta és a töltelék aránya, bár ez az egyéni ízléstől is függ. A neves cukrászdák termékei esetében nyilván magasabb követelményeket támasztunk. – Úgy látom, hogy ezekben az ötven dekagrammos termékekben legalább 30 dekagrammnyi töltelékkel számolhatunk, nem spóroltak vele – vélekedett a szakértő. Fontos még, hogy jó alapanyagokból, vagyis minőségi, nem avas mákból – illetve diós bejgli esetében finom dióból – kell dolgozni.

(...)

Annyit biztosan ki lehet mondani: nem járunk rosszul, ha nem a nagy áruházláncok polcairól vesszük le az ezer forint körüli, ki tudja, milyen adalékanyagokkal „dúsított”, olykor szinte kézifegyvernek beillő terméket, hanem a neves cukrászdák valamelyikéből szerezzük be 2-3 ezer forintért a bejglit.

Melyik bejgli volt a legszebb? Milyen íze volt az egyes cukrászdában vásárolt süteményeknek? Sok mazsola, kevés mazsola? Ár-érték arányban melyik volt a legkedvezőbb? A válaszokat keresse a Magyar Hang legfrissebb, ünnepi számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.