HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Minden apró ...

„Minden apró segítség számít”

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tömött oszlopokban, több százan várakoztak idén is december 24-én délelőtt a hagyományos budapesti karácsonyi ételosztáson, ezúttal azonban nem az eddig megszokott Blaha Lujza téren, hanem a Népligetben. Idősek, középkorúak, kisgyerekes családok egyaránt sorban álltak az egy tál meleg ételért, illetve a hazavihető – már akinek van haza – élelmiszercsomagért. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének akciója december 25-én és 26-án is folytatódik.

HIRDETÉS

– Figyeljetek, indul a sor! – mondja egy idősebb asszony a családjának, amikor látja, hogy az önkéntesek megnyitották előttük a műanyag kordonokat és végre elindulhatnak a különféle ételekkel roskadásig telt pultok felé. Előttük is, utánuk is összesen több százan, mindannyian már megkapták a kiérkezés sorrendjében osztott sorszámokat. Mert ezzel a rendszerrel, a sorszámok kiosztásával tudják legkönnyebben lebonyolítani az ételosztást az Ételt az Életért Alapítvány önkéntesei. A beengedés gördülékenyen megy, a rászorulók pedig egyesével, egymás után mennek végig a pultok előtt, ahol telepakolják a szatyrukat.

Előrecsomagolt kenyér, száraztészta, liszt, cukor, olaj, konzerv, ketchup – a leggyakoribb élelmiszerek a különféle gyűjtéseken, hiszen sokáig elállnak. Ezekből mind kerül a táskákba, de van azért más is: margarin, banán, körte, gyümölcslé, mikuláscsoki és töltött csoki, szaloncukor és aszalt gyümölcs, hogy egy kicsi plusz finomság is jusson a karácsonyi asztalra. A sor végén pedig tea és egy tál meleg étel várja a kiérkezőket, székelykáposzta, tartalmasan, fehérjedúsan, de hús nélkül. A desszert sem marad el, egy indiai édesség, a halava, ami egy darapuding, leginkább talán a tejbegrízhez lehet hasonlítani.

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének ételosztása a Népligetnél 2019. december 24-én (Fotó: Magyar Hang)

– Nem jövök ki a rokkant nyugdíjamból. Segélyt is kaptam már, és ez is nagyon jól jön – magyarázza egy idős férfi a teli szatyrát a lába előtt pihentetve azt, miért töltötte a szenteste délelőttjét az ételosztáson.
– Tavaly is kint voltam, de akkor még a Blahára kellett menni.
– Honnan tudta, hogy most ide kell jönni? – kérdezzük.
– Van egy barátom, neki van az az internete, abban látta. Hát, jöttem ide. Legalább hideg nincs – mondja.

HIRDETÉS

Különösebben hideg valóban nincs, legalábbis ahhoz képest, hogy december végét írunk, a nap is sütött, de a szél azért itt-ott mozgatta a kitett padokat, mielőtt meg nem teltek a székelykáposztát a helyszínen elfogyasztókkal. Ki ülve, ki állva eszik a műanyag dobozokból, egy középkorú nő „ez jó volt” felkiáltással jelezve megelégedését, elegánsan maga mögé hajítja a dobozt. Pedig kuka van kint bőven, néhány méterrel mellette is volt egy.

Egy tíz év körüli kisfiú édesanyja megpakolt táskájában kutatva előtúrja az egyik csokit, jelzi, hogy ő azt bizony már most szeretné megenni. Meg is eheti, nem kell várni arra, hogy hazaérjenek. – Három gyerekem van, két kislány és a fiú – mondja az édesanyja. Azt meséli, hogy kerül nekik ajándék a fa alá „hiszen karácsony van”, de a főzéshez, nem is a maihoz, hanem a holnapihoz, amikor jönnek mások is a családból, már jól fog jönni, amit kaptak. – A három kicsivel vagyok otthon, minden apró segítség számít – mondja. Nem szégyelli, hogy ételosztásra jöttek, hiszen „mi rossz van abban, ha elfogadjuk a segítséget?”.

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének ételosztása a Népligetnél 2019. december 24-én (Fotó: Magyar Hang)

Volt, aki egy nagyméretű gurulós bőrönddel érkezett, meg is telt az ételekkel. Nagy család gyűjtötte össze, három felnőtt és legalább négy gyerek beszélgetett a csomag felett. Egy idősebb házaspár is saját szatyorral érkezett, gondosan el is rendezgették a kapott ételeket, alulra a műanyagdobozos székelykáposztát, hogy ne folyjon ki. Mint kiderült, ők nem a helyszínen, hanem majd otthon eszik meg. Ez lesz az ebéd, este pedig hal a menü.

Csak 24-én kilencszáz csomagot és ezer adat ételt osztanak szét – ezt már a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szóvivőjétől tudjuk meg. Szilaj Péterné elmondása szerint napról-napra emelik az adagszámot, hiszen arra számítanak, hogy ahogy terjed a hír, az érdeklődők száma is nőni fog. Így 25-én és 26-án már valamivel több étel és élelmiszercsomag lesz. Mint mondta, ők is aggódtak egy kicsit amiatt, hogy a szokásoktól eltérően ezúttal nem a Blaha Lujza téren tudtak kitelepülni, de az jelenleg munkaterületnek van nyilvánítva, így nem kaphattak közterület-használati engedélyt. Pedig az azért frekventáltabb helyszín, könnyebben megközelíthető annak, aki mondjuk nehezen mozog, pláne, ha még cipeli a több kilónyi élelmiszert is.

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének ételosztása a Népligetnél 2019. december 24-én (Fotó: Magyar Hang)

A kiosztott finomságokat adományozók támogatásaiból szerezték be, de az élelmiszerbankon keresztül is kaptak élelmiszert. Volt például egy vállalkozó, aki maga gyűjtött össze édességeket, azokat hozta ki, majd a kislányával és egy ismerősével együtt beállt a pultba önkéntesként osztani. – Sokan segítettek, voltak akik sütöttek valamit és azt hozták ki, vagy csak édességet adtak. Sokféle ember igyekszik segíteni – mondta a szóvivő.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,826lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Valódi kérdések, valódi válaszok – Itt az igazi nemzeti konzultáció!

A nemzeti adathalász akciók nagyon, nagyon sokba kerültek. Itt az ideje, hogy a társadalmat valóban foglalkoztató ügyekről beszéljünk, manipulációmentesen és közpénz felhasználása nélkül.