HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Budapest nem ...

Budapest nem hisz Orbán Viktor mosolyoffenzívájának

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Budapest közérzete tapinthatóan jobb mint a többi városé, falué: míg az országban átlagosan az emberek több mint 60 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a dolgok mennek, addig a fővárosban ez az arány kevesebb, mint 50 százalék – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet az elemzőcég a Népszava megbízásából készített.

A reprezentatív kutatás szerint az emberek nagyobb része véli úgy, hogy Karácsony Gergely főpolgármester érdemi tárgyalópartnere lesz a kormánynak. Az nem meglepő, hogy a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum hívei 86 és 92 százalék közötti arányban gondolják így, miként az sem, hogy a Fidesz-szimpatizánsoknak mindössze 5 százaléka hiszi, hogy az új főpolgármester képes lesz érdemben küzdeni a kabinettel. Az viszont a jövőbeli támogatására nézve fontosabb, hogy a bizonytalanok 30 százaléka szerint „nem eszi meg őt a kormány” .

HIRDETÉS

A jelek szerint a többség nem szeretné, ha minden fővárosi beruházáson, projekten újra és újra alkudozni kellene: a budapestiek 52 százaléka azt tartaná jónak, ha a kormány a fővárosban beszedett jövedelemadóból automatikusan annyi pénzt hagyna Budapestnél, amiből futná a főváros működési költségeire, illetve a szükséges fejlesztésekre is. 23 százalék azt szeretné, ha a kabinet az itt begyűjtött szja-ból elkülönítene egy keretet, amire a főváros pályázhatna különböző feladatok ellátására. És mindössze a fővárosiak 13 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány irányítja az országot, így jogában áll az összes bevételt beszedni, és saját szempontjai szerint újraosztani.

„Kértük főpolgármester urat, hogy a kórházstopot, hídstopot oldja fel” | Magyar Hang

A folyamatosan veszteséges BKV esetében a fővárosiak 47 százaléka tartja úgy, hogy a kabinetnek a jelenleginél nagyobb mértékben kellene támogatnia a budapesti tömegközlekedést, mert Budapest forrásai ehhez nem elegendők. És csak 12 százalék gondolja, hogy a kormánynak nincs dolga a „fővárosi utazással”, azt – minden költségével együtt – az önkormányzatnak kell fenntartania.

Mindenesetre a többség nem hiszi, hogy a kormány gatyába rázza a tömegközlekedést, sőt. 50 százalék szerint a kabinet minden támogatást igyekszik megvonni az ellenzéki vezetésű Budapesttől igyekszik, tehát nem fogja a jelenleginél jobban támogatni a BKV-t. Az emberek 35 százaléka viszont bízik abban, hogy a kabinet a jövőben bőkezűbben besegít a BKV működtetésébe.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,654lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek