HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Fényágyra kap...

Fényágyra kapott EU-s támogatást a felcsúti cég

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A repülőjegyek értékesítésével és autóbérléssel foglalkozó felcsúti Tensi Aviation Kft. 8,75 millió forintot kapott az „Egyedi hatásmechanizmusra épülő Sensolite polarizált fényterápiás gyógyágy beszerzése” című projektre – számolt be Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, aki év végéhez közeledve annak nézett utána, hogy Felcsút község területén kik és mire kaptak EU-s támogatásokat.

A pályázat kódjából kiderül, hogy gazdaságfejlesztésre és innovációra adott EU-s pénzeket használták fel. – A pályázat elvileg a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását szolgálja, de az adott projektnél szó szerint azt írják: a felcsúti sportélet fejlesztésére használják a beszerzett eszközt – írta Facebook-oldalán a képviselő.

Hadházy Ákos a projekt leírását is mellékelte: „A polarizált fényterápia gyógyító, regeneráló hatása mellett fokozza a teljesítményt, energizál és erősíti az immunrendszert, így rendszeres használat mellett a páciensek teljesítményük legjavát tudják nyújtani nem csak sportolás közben, de az élet egyéb területein is. A beszerzésre kerülő Sensolite polarizált fényterápiás gyógyágyat Felcsúton tervezi üzemeltetni a cég, ezzel is hozzájárulva a sportélet fejlesztéséhez.”

Security Check Required

A képviselő szerint a polarizált fény hatása minimum megkérdőjelezhető, meggyőző szakcikk legalábbis nem igazolja a hatásokat. – Régebben, mikor a Gazdasági Versenyhivatal még komolyan vette a munkáját, komoly bírságokat is kiszabott más cégekre, amelyek azt állították, hogy gyógyhatása van a hasonló terméküknek – emlékeztetett Hadházy Ákos.

HIRDETÉS

Bár sok a bizonytalanság a polarizált fénnyel kapcsolatban, azt mindettől függetlenül használják a gyógyászatban, mint ahogy az egy, a Charité – Berlini Orvostudományi Egyetemen készült disszertációban is olvasható. Számos területen alkalmazzák, például bőrbetegségek, fekélyek, akné és bizonytalan eredetű gerincfájdalmak esetén kiegészítő terápiaként. A klinikai alkalmazását célzó első kutatásokat éppen Magyarországon végezték a nyolcvanas években, az abban részt vevő kutató, Fenyő Márta fizikus a pályázatban említett fényágy feltalálója.

Ettől még kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a Felcsúton beszerzett felszerelés bizonyítottan alkalmas-e a sportolók teljesítményének javítására a sportban „és az élet egyéb területein”. Már csak azért is, mert a cég maga is azt írja honlapján: „jelen csomagajánlatban szereplő – beteg-, illetve orvosi tapasztalatokon alapuló – információk jelenleg nincsenek klinikai kutatási eredményekkel alátámasztva – így jogszabály szerint nem minősül bizonyítottnak a kezelés gyógyhatása a csomagajánlatban megjelölt területeken”.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy a repülőjegy-értékesítéssel és autóbérléssel foglalkozó cég milyen szakértelemmel rendelkezik a fényterápia üzemeltetéséhez. A fényágy használatának ugyanis a gyártó honlapja szerint számos ellenjavallata van, és arra is felhívják a figyelmet: mielőtt kiegészítő kezelésként alkalmazzák a fényterápiát, a páciens mindenképp konzultáljon a kezelőorvosával. A honlapjuk szerint a miskolci központjukban orvosi konzultáció is megelőzi kezeléseket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, a lap állandó szerzője. Nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. A Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója. Minden érdekli.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,646lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek