HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hernádi Zsolt...

Hernádi Zsolt ítélete: Itthon is szükség lett volna eljárásra

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az teremtene tiszta és egyértelmű helyzetet, ha Magyarországon folytatnának le tisztességes bírósági eljárást az ügyben – így kommentálta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója lapunknak, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezért börtönbüntetésre ítélték Horvátországban.

HIRDETÉS

A zágrábi bíróság hétfőn délelőtt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt hat, míg Hernádi Zsoltot két év börtönre ítélte. Az ügy alapját az adja, hogy a vád szerint még 2009-ben két ciprusi cég 5 millió eurót átutalt egy svájci vállalatnak; a horvát ügyészség szerint a valódi feladó Hernádi Zsolt, a Mol első embere, a végső címzett pedig Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnök lehetett. Mindez épp akkor történt, amikor a Mol átvette az INA horvát energetikai cég fölött az irányítást. A bíróság úgy látta, hogy a felek megállapodást kötöttek, Sanader pénzért cserébe segítette a Mol és a horvát állam megállapodását.

Korábban egyébként Ivo Sanadert már elítélték amiatt, hogy kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban, de később a horvát alkotmánybíróság azt hatályon kívül helyezte. Arra hivatkoztak, hogy a bíróság több, súlyos eljárási hibát jelzett, és a bírósági eljárás újrakezdésére kötelezte a zágrábi megyei bíróságot. Ligeti Miklós lapunknak azt mondta: formai hibákra hivatkozva semmisítette meg a horvát bíróság korábbi ítéletét, és az eljárás megismétlésére adott utasítást, ez azonban nem jelenti azt, hogy a horvát bírósági rendszerbe vetett bizalomnak meg kellene rendülnie. – Ilyen alapon a magyar bíróságoktól is meg lehetne vonni a bizalmat, hiszen az Alkotmánybíróság itt is semmisít meg ítéleteket és utasítja a bíróságokat, hogy új eljárást folytassanak le – vélekedett.

Az elmúlt években itthon is vizsgálták az ügyet, azonban a főügyészség arra jutott, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

HIRDETÉS

Ligeti Miklós lapunknak most azt mondta: a Transparency mindig is azon az állásponton volt, hogy az teremtene tiszta és egyértelmű helyzetet, ha Magyarországon folytatnának le tisztességes bírósági eljárást az ügyben, illetve ha Magyarország nem tagadta volna meg az együttműködést a horvátországi hatóságokkal. Azonban ezek közül egyik sem valósult meg.

Mint felidézte, Magyarországon csak ügyészségi döntés született arról, hogy bűncselekmény hiányában nem folytatnak nyomozást. – Magyarország az állítólagos nemzetbiztonsági megfontolásokon túl az ügyészség által hozott nyomozásmegszüntető döntésre hivatkozva tagadta meg a horvátországi hatóságok által különböző formákban előterjesztett jogsegélykérelmek teljesítését – fűzte hozzá Ligeti Miklós.

Az ítéletet Magyarországon is érte kritika: a Válaszonline a nyomozás irataiba való betekintés után azt állítja: koncepciós eljárás folyik a MOL-vezér ellen. – Az ég világon semmi nem igazolja, hogy a „kenőpénzt” küldő orosz potentát, a jelenleg a 28. leggazdagabb oroszként jegyzett – a Forbes becslései szerint Hernádi Zsoltnál körülbelül 36-szor vagyonosabb – Mihail Gucerijev a magyar olajvállalatnak strómankodott – írják. A portál szerint a vesztegetés bizonyítottságának hiányát támasztja alá az a korábbi magyarországi ítélet is, amely egy pótmagánvádas ügyben Magyarországon született Hernádi Zsolt ügyében. A bíróság azt vizsgálta, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent-e jelentősen, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához.

Ligeti Miklós ennek kapcsán azt mondta, hogy ez valójában nem volt felmentő ítélet. Pótmagánvádas eljárásról volt szó, amelyet a MOL egyik részvényese és korábbi jogtanácsosa indított, azonban ebben az eljárásban nem is lett volna lehetőség pótmagánvádra, ezért a bíróság nem felmentő ítéletet hozott, hanem megszüntette az eljárást. Hiszen a vád nem volt törvényes, mégis máig sok helyen felmentésként hivatkoznak az ítéletre.

A Mol-csoport egyébként – mint az ítélet után írták – csalódottan értesült a Zágráb Megyei Bíróság ítéletéről a Sanader-perben, hiszen a korábbi határozatok, mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbíróság (UNCITRAL) részéről azt állapították meg, hogy a Mol nem követett el bűncselekményt. – Csalódás van bennünk, de meglepetés nincs: ez már nem az első tisztességtelen eljárás volt, amit Horvátországban folytattak le – közölte a cég. Azt is egyértelművé tették, hogy az elnök-vezérigazgató továbbra is teljes mértékben élvezi a Mol-csoport Igazgatóságának bizalmát és támogatását.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,450lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kampányszünet?

A jövőbeni győzelemhez mindkét félnek új ötletekre, fáradságos terepmunkára, hatalmas erőfeszítésekre lesz szüksége.