HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Nem lehet az...

„Nem lehet azt mondani, hogy a cigány mind rossz, a magyar meg mind jó”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az első piaci napon olyan asztalt kaptak, ahová odasütött a nap, megolvadt a csokimáz a süteményeken. Hónapokig csak mustrálgatták őket, senki nem vett semmit, sírva mentek haza. Aztán lassacskán megtört a jég. Az Elfogadás sütöde termékeit, a roma asszonyok házi süteményeit ma már szétkapkodják – és az, hogy a telepi nők a városi piacon árulnak, felülír sok megcsontosodott előítéletet.

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő riportunkból!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A tizennyolcezres Monor egyik szegregátuma a tabáni városrészben lévő cigánytelep. A telepen 520 ember, 130 család él, a lakosok fele gyerek, a hatvan fölöttiek száma mindössze hat-nyolc fő. (…) Juhász Kata szociális munkás fejéből pattant ki a sütöde ötlete, mégpedig akkor, amikor az asszonyok váltig állították, hogy a sütés a cigányoknál ősi tudás, nem cigány asszony az, aki nem tud sütni.

(…)

HIRDETÉS
Az Elfogadás sütöde Monoron (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Újváriné, Kati sok egyéb mellett a pogácsák nagy varázslója, alapos, pepecselős. Ő volt az egyik, akire a kezdetekkor a vállalkozás épült. Szakácskönyvet nem használ, minden receptet fejben őriz, de most már néha le is írja, mert kezd felejteni. Egy hivatásos cukrász egyszer azt mondta Kati zserbójára: ilyet ő sem tudna csinálni. Amikor rákérdezek, mi a zserbó titka, Kati azt feleli: a szíve.

(…)

„Komolyan gettót akarnak, cigányrezervátumot?” | Magyar Hang

Jolika sokat próbált, ütésálló teremtés, de a sütöde kezdeti szárnypróbálgatásai benne is mély nyomot hagytak. – Amikor először kiálltam a piacra, sírni tudtam volna az idegtől. Itt nem ugyanazzal a szemmel nézik a cigányt, mint a magyart, még most is van, aki a láttunkra fintorog. Pedig először az embert kéne megismerni, utána ítélkezni. Mert könnyű rásütni a cigányra, hogy ingyenélő, lop, piszkos, trehány. Biztos ilyen is van. De nem lehet azt mondani, hogy a cigány mind rossz, a magyar meg mind jó.

HIRDETÉS

Teljes riportunkat elolvashatja ünnepi számunkban.
Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,955lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kaleta-ügy: Soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítást sürgetnek a külszolgálatosoknak

A nemzetbiztonsági bizottság jelenlegi és korábbi elnöke is megszólalt a pedofil képek miatt elítélt volt diplomata ügyében.