HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Ablonczy Balá...

Ablonczy Balázs: Nem biztos, hogy Trianont el lehetett volna kerülni

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nem tudom, hogy Fidesz-árva vagyok-e, de ami a szakmámban történik, az nem tölt el felhőtlen örömmel – erről beszélt az Azonnalinak adott interjújában Ablonczy Balázs. A történész értette ezt az egyetemi és akadémiai szférára is, bár szerinte az MTA még nincs szétverve. Viszont tőlük, az MTA nélküli Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetétől is mentek el fontos kollégák a bizonytalanság miatt. „Egyébként meg lehet nézni, hogy a Történettudományi Intézetnek melyek a jelenlegi zászlóshajó-projektjei: Szent Korona, magyar őstörténet, családtörténeti kutatócsoport, Trianon, Szigetvár és Mohács, kulturális ellenállás az államszocializmusban. Ha nagyon gondolkodnék, sem tudnék ennél nemzetibb tematikát kitalálni, mégis ömlött ránk a sok hülyeség az elmúlt másfél évben” – jegyezte meg Ablonczy.

A Kommentár folyóirat szerkesztőbizottságának korábbi tagja elmondta azt is: fogalma sincs, milyen egy igazi konzervatív ember. Az egykori Reakció Oli bácsija ma már lejött arról, hogy ideológiai trénere legyen bárkinek, és inkább azt a két dolgot tartja nagyon fontosnak: senki ne hallgassa fülhallgató nélkül a fociközvetítést vonaton, illetve ne dobálják el a túrórudis papírt.

A Trianon 100 történelmi kutatócsoport vezetője ismét egyértelművé tette: nem, Trianon nem jár le idén, ahogy nemzetközi szerződések nem is szoktak. Hogy miért hiszik sokan mégis így? Leginkább információhiányból, illetve hangulatot keltenek politikai számításból.

Amiatt voltak súrlódások, hogy a Trianon 100-ba be kívántak vonni történészeket a szomszédos országokból. „Azért a sajtóban meg blogokban nagyon beakadt a Trianon 100 egy-két embernek. Az Adevărul egyik bloggere jött azzal, hogy irredenta propagandát tolunk, egy másik közéleti szereplő meg azt nyilatkozta, hogy „intelligens szegregacionista bomba”, lennénk, meg a magyar kormány ügynöksége” – sorolta Ablonczy.

HIRDETÉS

Azt igazi, klasszikus provokációnak tartja, hogy Románia be akarja vezetni a Trianon-ünnepnapot. Nemrég egyébként az N1 műsorában Ungváry Krisztián történész is arról beszélt, hogy Trianon ünneplése provokáció lehet a szomszédos államok részéről. „Erre milyen válasz lehet magyar részről? Elkezdünk egymásra licitálni, és mi meg ünnepnappá tesszük Bukarest osztrák-magyar hadsereg általi elfoglalásának napját? Erre ők meg azt mondják, hogy jó, akkor állítsunk egy 63 méteres Avram Iancu-szobrot Borsnál a határon? Ez egy licit lenne, aminek soha nincs vége, szóval ez a Trianon-ünnepnap tényleg egy igazi hülyeségnek tűnik” – jegyezte meg.

Viszont Ablonczy szerint azt is fontos elmondani: nem biztos, hogy Trianon másként ne következett volna be. Nem ez lenne a neve, másként hívták volna és a határok is tágabbak lennének, „de akkor is látni kell, hogy az elmúlt kétszáz évben a legdinamikusabb, és egyébként kifejezetten modern eszmeáramlat Közép-Európában a nacionalizmus volt, aminek mindig szokás a retrográd oldalait nézni, miközben a 19. században elképesztő mozgósító erővel bírt, és aminek egy sor progresszív dolog köszönhető Magyarországon is.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek