HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Erősödnek a t...

Erősödnek a törzsi viszonyok a magyar társadalomban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Erős középosztály nélkül álom a demokratikus társadalom, mert nincs olyan réteg, amely kikövetelné ezt. Csakhogy ez nem egyik napról a másikra, és nem éppen jutalomfalatok adagolásával jön létre. Nálunk, Nyugat-Európával szemben az úgynevezett középosztálynak legfeljebb a fizetése középosztálybeli, nem biztos, hogy a színvonalat hosszú távon is fenn tudja tartani, pedig éppen ez lenne a lényeg. A másik komoly hiányosság, hogy nálunk nem az alkalmazottak alkotják a középosztály derékhadát, mint a nyugati demokráciákban – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Tárki vezérigazgatója.

Tóth István György arról is beszélt, az is akadályozza az önállóan gondolkozó, erős középosztály kialakulását, hogy az elmúlt harminc évben duális gazdaság alakult ki, ahol a multiknál dolgozó képzettebbek viszonylagos jólétben élnek, és amelytől fényévekkel alacsonyabb szinten léteznek az iskolázatlan tömegek. Ez utóbbi tömeg felzárkózását az iskolarendszernek kellene biztosítani, de ennek ma Magyarországon nyoma sincs. De ugyanígy gátolja a társadalmi mobilitást a ma már általánossá vált, rokoni kapcsolatokat, haverokat, politikai lojalitást előtérbe helyező feudális jellegű rendszer, amely megöli, vagy elüldözi a tehetséget.

HIRDETÉS

A vezérigazgató szerint az a legnagyobb probléma, hogy az ezzel szembeni fellépés éppen attól a középosztálytól lenne várható, amely ma Magyarországon sajnálatosan gyenge. Ahol nem elég gazdag és művelt ez a réteg, ott tág tere nyílik a zsarolásnak és a butításnak, és mindenféle politikai kalandorok kerülhetnek hatalomra. Ez valójában tipikusan az igazi huszonkettes csapdája: vajon azért választunk meg bizonyos politikusokat, mert mi magunk is hasonlók vagyunk, vagy a politikusok neveltek ilyenné bennünket?

Mennyiben gátolja a korrupció a teljesítmény érvényesülését? Mi a helyzet a középosztállyal a világon máshol? Miért lesznek egyre frusztráltabbak? Milyenek vagyunk mi valójában magyarok? Mit értünk az alatt, hogy „törzsiesedik” a magyar társadalom? A válaszokat keresse a Magyar Hang legfrissebb számában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án!

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,926lájkolóTetszik
3,180követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek