HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán bosszúj...

Orbán bosszúja lesújt rátok

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Bár Orbán Viktorról azt tartja a környezete, hogy stratégiai tervezésben mindig több lépéssel mások előtt jár, az élet úgy hozta, hogy a következő hónapokra viszonylagos biztonsággal kikövetkeztethetők főbb lépései. Nem jóstehetség kell ehhez, inkább arról van szó, hogy számos külső körülmény miatt lépéskényszerbe került, és akár korábbi irányvonalának, döntéseinek felülvizsgálatára is kényszerül.

HIRDETÉS

A hibákat beismerni sosem fogja, ez szemében a gyengeség jele lenne, a piszkos munkát pedig eddig rendre mással, a pártbéli táplálékláncban nála két szinttel alacsonyabban lévő politikussal végeztette el. A kulturális törvény ügyében ez a hálátlan feladat például Kocsis Máté frakcióvezetőre hárult. Ám minél több érdeket, minél több társadalmi csoportot sért meg, annál nehezebben fogja tudni leplezni, hogy a korrekció nem az eredeti terv része.

Régi praktika, hogy a párton belül célközönségenként szerepeket oszt, ám bejáratott főhősei immár egyre több sérülést okoznak, ezt legjobban talán Kósa Lajos ámokfutásai szemléltetik. A bunkósbotszerepet a hivatásos politikusok helyett ezért klímaügyben például láthatóan egyre inkább a holdudvarban lévő, a propagandasajtóból ismert bozótharcosokra osztja. Vagyis míg a kormány és a közmédia bizonyos magazinjai egyre zöldülnek – néhány hét óta teljesen egyértelmű a kommunikációs fordulat –, addig a véleményműsorok szereplői kimondják azt, amit a hívek hallani akarnak a „klímahisztiről”.

Csupán lózungok maradtak | Magyar Hang

Az ellenzék ütésében kevésbé lesznek finnyásak, a politikusok és propagandisták által közösen használt sorvezető szerint azt kell sugallni, hogy már nincs több ellenzék, csak egy, amelynek a vezére Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára. Őket nevezik meg – elrettentő szándékkal – az egyetlen potens ellenzéki stratégaként, míg a Jobbik és a Momentum célkeresztben marad. Előbbi feladta identitását, utóbbi elárulja a hazát – a séma már ismerős. A fideszes tábor egyben tartása érdekében ráerősítenek utóbbi vonalra, folyamatosan híresztelve, hogy az ellenzék nyugat-európai befolyás alatt áll, külföldi utasításokat hajt végre, feláldozva a magyar érdeket. A migrációs témán túl nehezen körvonalazható, hogy pontosan mi is ez a nemzeti érdek, hiszen európai összehasonlításban például az ellenzék által gyakran kritizált humán terület (egészségügy, oktatás, szociális ellátás) súlyosan alulfinanszírozott nemcsak összegszerűen, hanem GDP-arányosan is.

HIRDETÉS

Újdonság az ellenzéki vezetésűvé vált önkormányzatok támadása lesz, nemcsak a fővárost faragják majd, hanem a kisebb településeket is. Ami nagyban, Budapesten a több tízmilliárdos Biodóm, az vidéken is számos megkezdett, majd kormányzati segítség nélkül az új vezetésre ráhagyott beruházás.

A kormányzati kommunikáció érdeklődését láthatóan felkeltette az is, hogy szemmel láthatóan egyre több jobboldali értelmiségi távolodik el a Fidesztől, ezeket a köröket pedig baloldalinak bélyegzik. A települések elvesztését ugyanakkor a párton belül sem hagyja következmények nélkül a miniszterelnök. Karácsony előtt a 24.hu legalábbis arról írt, „Orbán nem akarja büntetlenül hagyni az októberi önkormányzati választáson elszenvedett fideszes vereségeket”: a vártnál rosszabb eredmény miatt terítékre került, hogy a „főnök” a gyengén teljesítő választókerületek – akár 15-20 körzet – élén lecseréli az elnököt. Nagy kihívás azonban, hogy míg a régi arcok közül sokan elkoptak, lejáratódtak, hiányzik a valódi utánpótlás, a fiatal fideszesek között nincs átütő tehetség, de igazából még tehetség sem.

A helyzetre a Rácz Zsófia-jelenség a legjellemzőbb. Stumpf István egykori kancelláriaminiszter és volt alkotmánybíró a HVG-ben így fogalmazott: „A viselkedésmód, a túlzott agresszivitás, az anyagi szempontok időnként értékszempontok elé helyezése azok, amik tömegessé váltak az elmúlt időszakban, különösen a fiatalabb generáción belül. Ez nem jó üzenet.” (Stumpf immár nem először beszélt erről, a Kolosi Tamás születésnapjára kiadott A magyar polgár című kötetben is hasonlókat mondott még 2016-ban: „Új törésvonalak jelentek meg a hatalom belső köreiben, a Fidesz új generációjának már semmit sem jelentett a szakkollégiumi időszak közösségi értékes élményvilága. Sokuk számára a hatalmi pozíciók birtoklása, a szimbolikus és anyagi javak gyarapítása lényegesen nagyobb motiválóerővel bírt, mint a politikai közösséghez tartozás élménye, illetve a nemzeti ügyek szolgálatának ethosza.”)

Hogyan tovább, összefogás? | Magyar Hang

A fideszes politikusoknak évekkel ezelőtt megtanították a kampányguruk, hogy eredménykommunikációval messze nem érnek el annyit, mint riogatással (migránsok) és az ellenfél lejáratásával (Vona meleg és muszlim, Hadházy megölte a szomszédját, Karácsony alkalmatlan stb.). Ezzel együtt szükségesek a pozitív üzenetek is, a családpolitika mellett ez a terület a mostohagyereknek számító egészségügy lesz. Ennek fontos lépéseként december 18-án úgy döntött a kormány, hogy „összesen 79,4 milliárd forintot bocsát a kórházak részére egészségügyi fejlesztések megvalósítása és az adósságállomány csökkentése érdekében”. Ebből 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra (ez a Puskás Aréna költségének kevesebb mint 20 százaléka), 42,8 milliárd pedig az adósságrendezést szolgálja. Utóbbi összeg azonban az alulfinanszírozottság és a rendszerhibák miatt csak időt nyerni elég, az adósság úgyis újra fog termelődni. A kórházi beszállítók 70 milliárdos tartozásról beszélnek. (A Pénzügyminisztérium emellett pénzügyi felügyelőt rendelt ki ahhoz a 13 egészségügyi intézményhez, amelynek a legrosszabbnak látták a gazdasági helyzetét.)

Nyilvánosan hiába tagadja a bajt, s beszél világszínvonalú ellátásról, a kormány nyilvánvalóan érzékeli, hogy az egészségügy helyzete tarthatatlan. A fővárosban különösen igaz ez, elég a sorra távozó szakorvosokra, a Kútvölgyi csernobili hangulatára gondolni, vagy szembesülni azzal a ténnyel, hogy a Szent János Kórház bizonyos osztályain a körülmények miatt konkrétan a személyiségi jogai sérülnek a betegeknek és az ott dolgozóknak. (Az Egészséges Budapest program régóta napirenden van, de az érdemi lépések, tervezések több hónapos csúszásban vannak.) Pedig forrás lenne: egyetlen év végi döntéssel csak a határon túli futballkluboknak 13,74 milliárd forint jut.

És ha már határon túl: Orbán értékrendjére jellemző, hogy míg például a sepsiszentgyörgyi labdarúgócsapat 2,1 milliárd forintot kap, a Házsongárd Alapítvány 45 milliót.

HIRDETÉS

2020-ról sokan mint politikai szempontból unalmas évről értekeznek, ám ez egyáltalán nincs így. Hamarosan két fontos helyi időközi választás következik (Győr: január 26., Dunaújváros: február 16.), és még februárban kiderülhet, bent marad-e a Fidesz a Néppártban. Az esetleges kizárás a fanatikus híveket összezárja, kérdés, elegen vannak-e még. A következő hónapok legfontosabb belpolitikai kérdése viszont az lesz, talál-e az Orbán–Dobrev-tengelyen túl erős alternatívát az ellenzék, merthogy az új arcok, stratégiák, eszmék felépítése nem várhat 21-ig.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
György Zsombor
György Zsombor
A Magyar Hang alapító főszerkesztője. Aktív pályáját 2002-ben kezdte a Magyar Nemzetnél, ahol 2015-től lapszerkesztő és a hétvégi Magazin társszerkesztője volt, 2017-től pedig az újság főszerkesztő-helyettese. Több éven át dolgozott emellett a Hír Tv hírháttér-műsorainak felelős szerkesztőjeként, műsort vezetett a Lánchíd Rádióban. Újságíróként főként a társadalmi konfliktusokkal és a válságövezetekkel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,713lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kész a határozat: Nem fizet a kormány

Megjelent a Magyar Közlönyben is, hogy felfüggesztik a fogva tartás körülményei miatt megítélt kártérítések teljesítését.