HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld 24 órás műsza...

24 órás műszak után, másodállásban szenvedett balesetet egy mentődolgozó – Reagált az OMSZ

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

„Egy kollégám nemrég 24 órás itteni műszak után azonnal ment dolgozni másodállásba. Annyira fáradt volt, hogy balesetet szenvedett” – többek között erről is beszélt a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének egyik megyei vezetője a szakszervezet honlapján megjelent cikkben.

HIRDETÉS

Szász Tamás a kollégája nevét és pontos munkakörét sem nevezte meg. A mentő szakápoló arról is beszélt, saját állomásán javított a már mennyezeti hibákat, mert a másik szakmája szobafestő, a közelmúltban történt beázásokon azonban nem tud már segíteni. A szigetvári állomást körülvevő 400 négyzetméternyi kerítésre maga szerzett festéket, hamarosan rendbe teszik önkormányzati segítséggel. Szeretnénk elérni, ha lenne új öltözőszekrényünk és pár klímánk. Ez is folyamatban van.

„Nem mond igazat a mentőszolgálat” – állítja az érdekképviselet | Magyar Hang

Néhány óra alatt komoly vita alakult ki amiatt, ki a hibás abban, hogy több mentődolgozó sem kapta meg a kollektív szerződésben rögzített év végi 37 ezer forintot. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szerint az egyik szakszervezet, az érdekképviselet szerint ugyanakkor az OMSZ okozta a problémát.

Szerinte ugyanakkor a mentők legsürgősebb gondja nem ez, hanem a munkaruhák kérdése, sokan még nem is kaptak. A másik a kockázati pótlék kérdéseinek rendezése lenne. Ugyanakkor javítani kellene a mentőautók állapotában, van olyan gépkocsi, amiben minimum 400 ezer kilométer van. Ugyanakkor a bérrendezés is kulcskérdés, neki is másodállást kell vállalnia ahhoz, hogy meg tudjon élni, egyéni vállalkozása van, most pedig éppen harmadik kiegészítést keres.

Kérdéseinket elküldtük Győrfi Pálnak, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amint kapunk reakciót, frissítjük cikkünket.

HIRDETÉS

Frissítés:

Györfi Pál kedden kora délután reagált hétfői megkeresésünkre. A szóvivő több ponton is vitatja a mentődolgozók szövetsége honlapján megjelenteket. A mentőszolgálat kommunikációs vezetőjének levelét változtatás nélkül közöljük:

A cikk valótlan állításai alkalmasak lehetnek az Országos Mentőszolgálat jó hírnevének megsértésére, társadalmi megítélésének károsítására, a betegek mentőellátásba vetett bizalmának megingatására. Tekintettel arra, hogy a mentők iránti bizalom egyes esetekben a túlélés, gyógyulás alapfeltétele lehet, a valótlan tartalmat határozottan el kell utasítanunk.

1. A 24 órás szolgálatra bajtársaink önként vállalkozhatnak (amennyiben a MOMSZ szerint a 24 órás szolgálat lehetősége nem kívánatos, kérjük jelezze felénk) és az érvényes jogszabályok szerint utána pihenniük kell, semmiféle másodállásban nem kezdhetnek azonnal újabb munkavégzést. A cikk címében szereplő állítólagos balesetről senkinek sincs tudomása, így felmerül a valótlan tényállítás gyanúja is. Az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak anyagi és erkölcsi megbecsülését az OMSZ vezetése és a Kormány továbbra is prioritásként kezeli. A béremelési sorozat tovább folytatódik, 2020. január 1-től 14%-kal emelkedik az egészségügyi dolgozók bére.
2. 2010 óta 34 db új mentőállomás épült, 14 Mentési Pont létesült, valamint 107 db jelentősebb mentőállomás felújítás történt meg. A mentőállomás-hálózat felújítása tovább folytatódik, a Kormány döntése alapján 21 mentőállomás felújításának, építésének előkészületei kezdődtek meg, továbbá 6 mentőállomáson kivitelezési munkák folytak, melyből 5 db készre jelentése megtörtént.
Mentőállomásaink olyan bajtársi közösségek, melyekre mindig is jellemző volt a munkaköri feladatokon messze túlmutató tettrekészség és összetartás, ami sokszor a közös célokért önként vállalt közösségi munkában (például festés) ölt testet. Vállalásuk köszönetet és elismerést érdemel. 
3. Az elmúlt időszakban az Országos Mentőszolgálatnál minden idők legnagyobb ruhabeszerzése történt meg. Új munkaruhák beszerzésére a Kormány 1,545 milliárd forintot fordított, így 6700 mentődolgozó (kivonuló mentő és mentésirányító) került felszerelésre új, jó minőségű, korszerű munkaruhával.
4. A 2019-2020. évi ciklusban 254 db mentőautó cseréje valósul meg 9,82 Mrd Ft-ból, amiből tavaszig 160 db új mentőautó szolgálatba állítására kerül sor.  A most lehetővé vált újabb beszerzés révén a 2010 óta vásárolt mentőautók száma 1047-re emelkedik, ami azt jelenti, hogy a futó kocsik mindegyike új, korszerű jármű lesz, a mentőautók átlagéletkora 4.8 év alá csökken, 7 évesnél öregebb mentőautó csak a tartalékállományban szerepel.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,203lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!