HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Ma utalta az ...

Ma utalta az illetéket, 1753 január elsejére könyvelték

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Háromezer forint illetéket fizetett be Cseh Örs, mert módosítani kellett a (műemlékes) társasházuk alapító okiratát, és ezt át akarta vezetni az építési engedélyre. Az elektronikus tranzakció rendben megtörtént, de a kapott nyugtán meglepő dátumot fedezett fel: a teljesítés határidejének (a jóváírás dátumának) 1753. január elsejét írta be a rendszer.

HIRDETÉS

A soproni férfi a közösségi oldalára kiposztolta a nyugtát és azt írta mellé: „Vigyázzatok az építésügyi online fizetésekkel! Ezek szerint sikerült rendeznem egy ük-ük-ük…valakim tartozását 1753. 01.01-óta! Legalább nem volt nagy rajta a késedelmi kamat!”

Egyébként maga a műemlék ház is később, 1850 után épült, tehát valamilyen programozási hiba állhat a háttérben. És valóban, egy kis világhálós kutakodás után kiderül, hogy az 1753.01.01 az adatbázis-kezelő SQL programnyelv induló dátuma, ennél korábbi időpontot nem enged feldolgozni a számítógép. Ennek az oka az, hogy mielőtt a britek áttértek a Gergely-naptárra az országban és a gyarmati területeken, 1752. szeptember harmadikán átugrottak szeptember 13-ra, hogy szinkronba hozzák az új rendszert a julián naptárral. A hiányzó napokkal a számítógépek adatbázisai nem tudnak mit kezdeni, ezért állították be a legkorábbi lehetséges dátumot 1753 január elsejére.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.