Döntött a Momentum: tagjaik nem csatlakozhatnak a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz

Döntött a Momentum: tagjaik nem csatlakozhatnak a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz

Fekete-Győr András (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki a Momentum tagja, nem lehet tagja a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) is, mivel ez utóbbi szintén politikai szervezetnek tekinthető – derül ki a párt etikai és felügyelőbizottsága által hozott határozatból, amely a Magyar Hanghoz is eljutott.

A testület egy párttagtól érkező beadvány alapján vizsgálta meg a kérdést. A döntés indoklásában kitértek arra, hogy bár a jogszabályok pontosan meghatározzák a politikai párt fogalmát, ám azt nem, mi tekinthető politikai szervezetnek. Ezért rögzítették a politikai szervezet fogalmi alapjait, majd megállapították, hogy alapszabályuk értelmében ez esetben – azaz a Momentum és az MMM viszonylatában – is összeférhetetlenség áll fenn. Kitértek arra is, hogy az MMM és a Momentum között csak informális és nem formális megállapodás van az együttműködésről.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom civil szervezetként lett bejegyezve 2018 novemberében. elnöke Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. A szervezet célja, hogy minden választókörzetben tető alá hozza az ellenzéki összefogást oly módon, hogy választások alkalmával a kormánypárt jelöltjével szemben egyetlen ellenzéki jelölt induljon.

Frissítés:

A Momentum illetékes testületének döntésére hétfőn este a Facebookon reagált Márki-Zay Péter.

„A Mindenki Magyarországa Mozgalom eddig és a jövőben is nyitott valamennyi ellenzéki párttal való együttműködésre, csak közösen érhetjük el a rendszerváltást. Tagjaink és aktivistáink között sok Momentum-tag is van, akik semmilyen összeférhetetlenséget nem látnak a két szervezet céljai között - ezért is nem párt az MMM"

– írta Márki-Zay Péter a Facebookon megjelent reakciójában, hozzátéve: februárban találkozik a Momentum vezetőivel és erről is egyeztetnek majd.