HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ötvenezer pulykát ölnek le a madárinfluenza miatt

Szerző: | 2020. január 13., 13:23 | Belföld, Gazdaság

(Fotó: Wikipédia)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Madárinfluenza miatt több mint ötvenezer pulykát ölnek le Komárom-Esztergom megyében – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézmény szerint ennek ellenére a Magyarországon forgalomba kerülő baromfitermékek biztonsággal fogyaszthatók.

A főállatorvos az ország teljes területén elrendelte a baromfik zárva tartását, miután a fertőzött állományban nagymértékben megemelkedett az elhullás. Emellett megjelentek a betegséget sejtető klinikai tünetek is. A H5N8 altípus kapcsán eddig viszont még nem fordult elő emberi megbetegedés a kontinensen.

Az Ács település melletti gazdaságban történő irtás egész pontosan 53 500 pulykát érint. A gazdaság három kilométer sugarú védőkörzetében, illetve tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetében felkeresnek minden baromfitartó gazdaságot, szükség esetén pedig mintát is vesznek. Érvénybe léptettek továbbá szállítási korlátozásokat is.

A H5N8 először 2014 elején, Ázsiában ütötte fel a fejét, aztán 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon legutóbb 2016-17-ben kellett a betegséggel megküzdeni.

Címkék: Ács, baromfitermékek, H5N8, Nébih, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, pulyka


HIRDETÉS
Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Megítélése igencsak vegyes, forrásaink olyanokat mondtak róla, hogy baromi okos, éles eszű, óriási munkabírású, de voltak olyan vélemények is, hogy agresszív, gátlástalan, sőt, reakcióiban már-már olyan tud lenni, mint egy „klimaxos nő”. Portré Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről.

Parittya

Parittya

Az oktondi erőfitogtatás nemcsak a hétköznapi muszklibajnokok sajátja. A nagy multinacionális vállalatoké is. Ők a gazdasági élet izompacsirtái. Sosem mutatkoznak pőre valójukban.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest