HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Türelmet ígér...

Türelmet ígért Orbán, de inkább kivéreztetnék a fővárost

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Megjelölt célterületeket a kormány, hol használná fel az uniós forrásokat, a főváros azonban nincs ezek között – derült ki a Népszava cikkéből. Mindezt annak ellenére, hogy évnyitó sajtótájékoztatóján még a kormánypárti újságírókat intette Orbán Viktor az új fővárosi vezetéssel szembeni türelemre. Ugyanaz fog jutni Karácsony Gergelynek és a megváltozott vezetésű kerületeknek, mint korábban – ígérte a kormányfő, de a valóság nem épp ezt mutatja.

HIRDETÉS

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített arról prezentációt, hogyan használnák fel a 2021–2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait. A fideszes vezetésű Debrecen jól járna, a legtöbb nagyváros már kevésbé, és Budapestnek sem igen jutnának EU-s fejlesztési források.

Karácsony Gergely: Adják meg, amit Budapest kér, és akkor mindenki jól jár | Magyar Hang

Nem elégedett azzal, amit az Fővárosi Közterület-fenntartó nyújtott hétfőn, megérti sokak felháborodását, elfogadhatatlanul sok kellemetlenséget okozott a havazás – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester a Hvg.hu-nak adott interjújában. Hangsúlyozta: a munkaerőhiány és az elavult géppark nem lehet kibúvó, „az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye”.

A Népszava információi szerint az eddigi tíz helyett három operatív programot kíván indítani a kormány, elvileg összhangban az Európai Bizottság változtatási ajánlásaival. Utóbbi ugyanis azt tanácsolta, hogy az új ciklusban a támogatások felhasználói a korábbiaknál komplexebb célokat jelöljenek meg. Az Orbán-kormány szándékai szerint így a Versenyképes Gazdaság (VGOP) és a Versenyképes Infrastruktúra operatív programra (VIOP) 43-43 százalék, míg a Megújuló Emberi Erőforrások operatív programra (MEEOP) 14 százalék jutna. Előbbi vállalati támogatásokra és kutatás-fejlesztésre menne, míg a VIOP városi közlekedésre, vasútra, közutakra, környezetvédelemre és megújulóenergia-szektorra.

A teljes támogatás egyötödét fordítaná a kormány területileg meghatározott támogatásokra. Budapest a felsorolt célterületek között egyetlen szó erejéig szerepel, a Népszava szerint inkább csak kipipálandó tételként. A célterületi térképen inkább olyan turisztikai régiókat jelöltek meg, mint a Balaton, a Duna-kanyar, a Fertő tó vidéke, a Felső-Tisza, valamint Hortobágy és Debrecen. Budapest brüsszeli képviseletének vezetője, Jávor Benedek szerint az új tervek egyenlőek lennének a főváros pénzügyi kivéreztetésével. „Budapesten képződik az ország GDP-jének 40 százaléka. Ha a fővárostól megvonják a fejlesztési pénzeket, akkor az ország egész gazdasága sérül” – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki már korábban is beszélt arról, hogy a kormány célja Budapest megfosztása az uniós pénzektől.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,450lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?