HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A kórházszöve...

A kórházszövetség azt kérdezi Orbántól, hogy állítsák-e le a betegellátást?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az eredményes betegellátás szempontjából jelenleg sokkal fontosabb lenne a 8-10 évnél régebbi orvostechnikai eszközök cseréje, valamint a klimatizálás megoldása, mint a kórtermek és várók kifestése, amelyet Orbán Viktor jelölt meg feladatként múlt heti sajtótájékoztatóján – erről beszélt a Növekedés.hu-nak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ficzere Andrea szerint ugyanis a klimatizálás hiányának következtében kialakuló szövődmények kezelése, illetve a betegek és a munkatársak rossz komfortérzetével kapcsolatos problémák nagy terhet rónak az intézményekre.

HIRDETÉS

A szakember ettől függetlenül kifejtette, hogy főleg Budapesten lenne szükség felújításokra, mert a vidéki intézményeknél voltak komoly beruházások. Ficzere szerint azonban először azt kellene meghatározni, hogy milyen funkciókat kell majd betölteniük a fekvőbeteg ellátásban részt vevő intézményeknek, csak utána lehet megtervezni, hogy milyen sorrendben és milyen mértékben korszerűsítünk.

Rosszul lett egy orvos műtét közben, miután már a mobilklímákat is leszerelték | Magyar Hang

– Ma már a balesetveszély elhárítása és a jogszabály által kötelezően elvégzendő feladatok mellett nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem jut pénz a környezet szépítésére, modernizálására – jelentette ki a szakember.

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök meg nem bocsátható bűnnek nevezte a kórházi adósságfelhalmozást, a kórházszövetség elnöke kijelentette, 2018 decembere óta 11 hónap alatt 57 milliárd forint adósság keletkezett, évről-évre nő a tartozásállomány, amely 2019. november végén 70,8 milliárd volt.

HIRDETÉS

– Kérdezem, ha az adott évben elfogy az előirányzat (van kórház, ahol már áprilisban!), mit kell tennie a főigazgatónak? Állítsa le a betegellátást? – fogalmazott Ficzere Andrea.

Ha azonban az intézmény nem látja el az alapító okirata szerinti alapfeladatát, akkor sérülne az Alaptörvény egészségügyi ellátásra vonatkozó része. Ha viszont tovább dolgoznak, akkor megsértik a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat. – Higgye el, nagyon nehéz helyzetben vannak a kórházak – mondta a Kórházszövetség elnöke. Az intézmények a legjobb szándékuk ellenére sem képesek maradéktalanul betartani a szabályokat.

Orbán: Úgy vagyok boldog, ahogy vagyok | Magyar Hang

Ficzere szerint a forrásbevonás mellett elengedhetetlen a bérek további emelése, amelyeknek közelíteni, optimális esetben el kell érnie az uniós átlagot. Ennek el kell érnie nemcsak a szakdolgozókat, hanem az orvosokat, és a műszaki, gazdasági területen dolgozókat is.

Fontos, hogy a végzettség, képzettség, és a munkában eltöltött idő is leképződjön a bértáblában, és megszűnjenek a jelenleg tetten érhető aránytalanságok. – Nagyon fontosnak gondolom a béremelés ütemezését és az ígéretek teljesítését, mivel egy elhúzódó, több évre kiterjedő béremelést már nem biztos, hogy elbír az ágazat dolgozóinak türelme – jelentette ki.

Kisvárosnyi egészségügyi szakdolgozó hiányzik | Magyar Hang

A Magyar Kórházszövetség elnöke kitért arra is, hogy 70 kórház adatai alapján a következő 5 évben több mint 1600 orvos, 5600 szakdolgozó, és 2300 gazdasági, műszaki területen dolgozó kolléga éri el a nyugdíjkorhatárt. Ezek az adatok nem tartalmazzák a jelenleg már nyugdíjasként dolgozó orvosokat és szakdolgozókat.

– A 2013.01.01-ban életbe lépő, az egészségügyben dolgozó nyugdíjasok továbbfoglalkoztatását is tiltó kormányhatározat felülvizsgálatra szorul, tekintettel arra, hogy a jogszabály alóli mentesítési procedúra nehézkes, sok dolgozót elrettent, és ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak – nyilatkozta Ficzere Andrea a novekedes.hu-nak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,710lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ezerszer áldott, vagy kellemes karácsony?

A karácsonyi jókívánságok formái sajátosan alakultak Magyarországon.

Pénz semmiért