Elkezdődött Simonka György büntetőpere: a vád szerint ő volt a bűnszervezet feje

Elkezdődött Simonka György büntetőpere: a vád szerint ő volt a bűnszervezet feje

Simonka György még mint a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyűlési képviselőjelöltjei (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött Simonka György és 32 vádlottársának pere – tudósított a helyszínről a hvg. A vád szerint a fideszes politikus irányíthatta a bűnszervezetet, amely költségvetési csalással 1,4 milliárdos kárt okozhatott.

A lap tudósítása szerint az előkészítő ülésen az ügyész arról beszélt, hogy Simonka György olyan hálózatot hozott létre és irányított, mellyel uniós és hazai költségvetési pénzzel éltek vissza. A vád szerint 1,4 milliárdos kárt okoztak. Simonkára az ügyészség 850 millió forintos vagyonelkobzást kért. A vádlottak padján ül Simonka felesége is. A tárgyalás előtt a politikus arról beszélt: ártatlannak tartja magát.

A hvg szerint tele volt a tárgyalóterem, az újságíró már csak a karzaton ülhetett, részben azért is, mert Simonka Györgynek 32 vádlottársa van, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják őket. A tárgyalás három napos előkészítő üléssel kezdődik, a tényleges tárgyalás csak áprilisban kezdődhet, vallomástételre is ekkor kerülhet majd sor.

A vádiratból a hvg szerint az derült ki, az ügyészség Simonka Györgyöt tartja a bűnszervezet irányítójának, amelynek tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (tész) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. 

A fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát felfüggesztették. Korábban a Simonka-ügyet feltáró 24.hu írta meg: két másik fideszes országgyűlési képviselő, Kerényi János és Varga Gábor hozzátartozói is vádlottak a Simonka György ellen indult büntetőügyben. Mindkét kormánypárti politikus azt monda a portál megkeresésére, hogy tőlük független az ügy.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, aki a tárgyaláson is jelen volt, korábban jelezte: feljelentést tesz, mert szerinte az ügyészségnek bizonyítékai voltak, hogy a fideszes parlamenti képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni, tanúk és gyanúsítottak vallomását befolyásolni, megváltoztatni, bizonyítékokat eltüntetni, ami indokolta volna az azonnali előzetes letartóztatását, ám ez elmaradt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.