HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Harminc négyz...

Harminc négyzetméter, húszezret sem ér

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A kevermesi Szabadság utcáról nem készített képeket a Google Street View. Pedig a minap rekord született itt, a román–magyar határon fekvő, kétezres lélekszámú nagyközségnek ebben a részében. Itt, ahol a helyiek úgy vélik, a köves út minősége miatt még biciklivel sem lehet rendesen közlekedni; itt, ahol ugyanezen személyek elmondása szerint egyáltalán nem ajánlatos megfordulnia senkinek. Olyan településrész ez, ahol egész másképp cseng a fülben az, hogy:„Ki tanyája ez a nyárfás? / nem hallik be a kurjantás”. Itt ugyanis a portákon nőttek már néhol akkora kiserdők, hogy bizony semmi értelme kurjantgatni előttük. Nem hallaná meg senki.

Lőkösháza felől érkezve, a Szabadság utca vége felé található az a ház, amely a tavaly év végi összesítés alapján Magyarország interneten meghirdetett legolcsóbb lakóingatlanjának számított. Harminc négyzetméter, közművek nélkül, háromszázezer forintért. A Szabadság utca hosszú, ezért aztán számos olyan romos falat láttam útközben, ami pontosan arra a kétegyházai hirdetésre emlékeztet, amelyben ugyanennyit kértek el egy valami furcsa okból még ingatlannak nevezett falért – vagyis valószínűleg a telekért. Itt a környéken a háromszázezres áron, mint a legolcsóbb hazai ingatlan vételárán, mindenki elcsodálkozott: és akár Kevermesről, akár a környező településekről rögtön hoztak is példát, hogy mennyivel kevesebbért cseréltek már gazdát házak errefelé. Persze nem véletlen ez, azok az ingatlanok valószínűleg nem kerültek fel semmilyen internetes adatbázisba.

„Ennyi pénzt költenek egy kerítésre, és nem ér semmit” | Magyar Hang

A csikériai Új utca sarkán lakó bácsi magasról tesz az alagútra. Vagy legalábbis legyint rá, és szemlátomást beszélni sem akar róla. Maga helyett a fejszéjét szólaltatja meg: tűzifát aprít ugyanis. Pedig talán ő lakik a legközelebb ahhoz az alagúthoz, amelyről annyira aggódva számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

– Ha Kevermesen akarsz házat venni, akkor azt ne a Szabadság utcában keresd – mondták az egyik kocsmában. Egy másik italboltban pedig egyenesen úgy fogalmaztak, hogy ha megtudom, hogy pontosan mitől is olyan nyomott itt az ingatlanok ára, akkor azonnal megindulok hazafelé, akár gyalog is.

Az is elég, ha körbemész a falun, és megnézed

– hangzik az egybehangzó vélemény, de előtte még beszélgetünk. Ugyan társalgásunkat a tévéből Pharell Williams táncikálós klipjéről ismert slágere festi alá, ami pedig szóba kerül, hát az minden, csak nem happy. Megtudom, hogy ma Kevermesen úgy 150–200 ház áll üresen, és hogy a nagyközségben a rendszerváltozás idején még kétszer ennyien éltek.

HIRDETÉS

(…)

Riportunkat keresse a Magyar Hang január 10-én megjelent 2020/2. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/2. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Tompos Ádám
Tompos Ádám
„Az igazság odaát, a valóság odakint van”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,653lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek