HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orvosi kamara...

Orvosi kamara: Ennyi pénzért hazajönnének a kivándorolt orvosok is

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) új orvosi bértáblát javasol a kormánynak, amely radikális emeléseket tartalmaz a mostani bérekhez képest: egy rezidens fizetése a pályára való belépéskor bruttó 687 837 forint lenne, az életpálya csúcsán bruttó 2 025 512 forintot vinne haza egy szakorvos.

A kamara szerint az általuk javasolt bértábla bevezetése esetén meg lehetne szabadulni a hálapénztől, csökkenne a magánegészségügy elszívó hatása és az orvoselvándorlás, és az orvostársadalom partnerségével megnyílna a lehetőség a 30 éve halogatott érdemi egészségügyi reformra, és az orvosok kiégésének is elejét lehetne venni. A MOK szerint az eddig alkalmazott elhúzódó, csepegtetett béremelés politikai haszna csekély, mert ezen a módon a hálapénz mindig beépül az orvosi keresetbe. A javaslat tartalmazza azt is, hogy az új bértábla megvalósulása esetén hálapénz átadását és elfogadását is törvényesen büntetendővé tegyék. 

A kamara szerint ekkora bérek esetén számítani lehetne arra, hogy a külföldre vándorolt szakorvosok nagyobb számban térnének haza, de kezdetben arra is, hogy a nagyobb fizetés miatt lépne fel átmeneti orvoshiány: “Számolni kell azzal, hogy a jobban megfizetett orvos kevesebb állást vállal, ez átmenetileg ellátó hiányt eredményezhet, de a kiszámítható működés, a jelenleg a közellátásban részmunkaidőben dolgozó szakorvosok várható visszatérése a főállású munkaviszonyba, a külföldről hazatérők növekvő száma és a vonzóbbá váló életpálya kompenzálhatja ezt.” – írták.

HIRDETÉS

A javasolt bérek kiszámításakor figyelembe vették a környező országok orvosfizetéseit is, amelyek a szakszervezet tájákoztatása szerint elhagyták a magyar orvosfizetéseket: “A környező EU tagállamokban az orvosi bérek a magyarországit lehagyták, beleértve ebbe a posztszocialista országokat, például Szlovákiát, mely 2012-ben döntött jelentős béremelési programról, illetve Romániát, mely rosszabb gazdasági teljesítményű országként 2 éve már elindította a bérreformot. (…) Az osztrák szakorvosi alapbér jelenleg a magyar minimum 300%-a, az életkor haladásával ez az aránytalanság csak nő. Az osztrák bérszinthez viszonyított bérjavaslat megfogalmazásakor figyelembe vettük azt az elvet, hogy a munkavállalók nagy számban akkor hagyják el hazájukat, ha a külföldi bér legalább 50%-kal több.” – írták.

Mindezek alapján a következő bértáblát javasolja a szakszervezet:

Rezidens 1 (belépő szint)                                    687 837 Ft
Rezidens 2 éve                                    768 775 Ft
Rezidens 3 éve                                    802 944 Ft
Rezidens 4 éve                                    838 632 Ft
Rezidens 5 éve                                    875 906 Ft
Szakorvos 1                                1 154 920 Ft
Szakorvos 4 éve                                1 287 832 Ft
Szakorvos 7 éve                                1 341 957 Ft
Szakorvos 10 éve                                1 398 358 Ft
Szakorvos 13 éve                                1 457 129 Ft
Szakorvos 16 éve                                1 518 370 Ft
Szakorvos 19 éve                                1 582 184 Ft
Szakorvos 22 éve                                1 648 681 Ft
Szakorvos 25 éve                                1 717 973 Ft
Szakorvos 28 éve                                1 790 177 Ft
Szakorvos 31 éve                                1 865 415 Ft
Szakorvos 34 éve                                1 943 816 Ft
Szakorvos 37 éve                                2 025 512 Ft

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,784lájkolóTetszik
2,967követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A túlzott internethasználat csökkenti az egyetemi hallgatók tanulási képességeit

E heti tudományos lapszemlénk: az EU érdeke a személyes digitális adatok védelme; a Google vezére szerint törvényileg kellene szabályozni a mesterséges intelligencia fejlesztését; „Holdporból” állít elő oxigént az Európai Űrhivatal.

Itt az idő