HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Helsinki Bizo...

Helsinki Bizottság: politikusi önkény, ha semmibe vesznek jogerős ítéleteket

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ahol a törvények alapján meghozott jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye. Ezekkel a szavakkal reagált a Magyar Helsinki Bizottság Tuzson Benceének, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának Hír tv-ben elhangzott nyilatkozatára, amely szerint felfüggesztik az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatta megítélt kártérítések kifizetését – – olvasható a hvg.hu portálon. A bizottság érvelése szerint a kifizetésekkel az Igazságügyi Minisztérium az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy korábbi jogerős ítélete alapján bevezetett, hazai eljárásban, magyar bíróságok által előírt kötelezettségét teljesíti, tehát nem Strasbourg – ahogy a kormány érvel –, hanem hatályos magyar jogszabályok alapján a magyar bíróság ítéli meg, annak semmibe vétele a jogállami keretekkel sem összeegyeztethető.

„Vége a világnak, ha a miniszterelnök a bíróságok ellen uszít” | Magyar Hang
HIRDETÉS

Tuzson Hír tv-ben elhangzott szavai szerint a kormány az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, jár-e kártérítés.

Tuzson szerint nagyjából 12 ezer eljárásról van szó. Mint mondta, egy egész iparág alakult ki: “az üzlet lényege pedig abban áll, hogy ezek az emberek ott vannak a börtönben, és amint belép a börtönbe, rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni”.

– Köztudott, hogy futószalagon lehetett pereket nyerni. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, az nem lehetséges, hogy bűnőzöknek fizet a magyar állam, közben pedig az áldozatok a bűnőzöktől nem kapják meg a megfelelő kártalanítást vagy kártérítés összegét” – mondta az államtitkár a műsorban.

HIRDETÉS

A téma Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján is szóba került, akkor a kormányfő azt mondta: “konzultáltam az igazságügyi miniszterrel, és mondtam, hogy egy fillért se fizessünk. Nagyon sokra büntettek bennünket. Mondtam, hogy vállaljuk a vitát, mert ez egy lehetetlen állapot.”

Ezt követően a kormányzati kommunikációban némi zavar támadt, hiszen Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára hétvégén még azt magyarázta, Orbán Viktor éveleji sajtótájékoztatóján nem arra adott utasítást, hogy ne fizessék ki a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítést, csak egy új szabályrendszert akart. Ehhez képest Tuzson három nappal később bejelentette a kifizetés felfüggesztését.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,792lájkolóTetszik
2,969követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mentő vitte el Ferihegyről egy Kínából érkező gép pilótáját

A Shanghai Airlines első tisztjét leszállás után azonnal ellátták. A Budapest Airport közölte: koronavírus gyanúja nem merült fel, de a gépet fertőtleníteni kellett.