Fidesz-hagyaték: milliárdokból épül már évek óta az új uszoda, most a bezárt régit kell újranyitni

Fidesz-hagyaték: milliárdokból épül már évek óta az új uszoda, most a bezárt régit kell újranyitni

Évekkel ezelőtt árulták is a bezárt szekszárdi uszodát, de nem talált vevőre (Fotó: kadarka.net)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly őszre ígérték az új, 3,7 milliárd forintból épülő uszoda átadását, ám az jelenleg még félkész állapotban sincs, sőt komoly problémák adódtak vele. A szakemberek szerint nagyon kicsi az esély rá, hogy idén nyárra elkészüljön a létesítmény, ezért a városi közgyűlésben a fideszes polgármesterrel szemben többségbe került Éljen Szekszárd (ÉSZ) azt szorgalmazza, hogy nyissák újra a régi, négy éve bezárt uszodát. A sebtében bezárt létesítmény felújítása az új építési költségének töredékébe kerülne.

Több mint négy éve nincs fedett uszodája Szekszárdnak, ami példátlan a megyeszékhelyeket tekintve. Ács Rezső fideszes polgármester még 2015 szeptemberében jelentette be, hogy statikailag veszélyessé vált, ezért bezárták a szekszárdi fedett uszodát. A városvezető szerint az üzemeltető Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. végeztetett statikai vizsgálatot, és az elkészült szakvélemény szerint az épület fa tartószerkezete olyan mértékben károsodott, hogy nem nyithat ki az uszoda.

Ács akkor azzal indokolt, hogy az 1975-ben épült épület helyreállítási költsége akár több százmillió forint is lehet, ezért inkább felgyorsítják a szekszárdi élményfürdő területén tervezett új, fedett uszoda építését.

Modern városok program: Szekszárdig érhetne a kisvasút | Magyar Hang

Lassan négy és fél év telt el, az új uszoda még mindig nem készült el, a régi pedig azóta is zárva van. A szekszárdi iskolások így telente egy sátorral lefedett strandmedencében úsznak, amelynek fűtése, üzemeltetése évente szintén több tízmillió forintos kiadást jelent a városnak. Az új uszoda beruházási költsége ráadásul 3,7 milliárd forint, a sokszorosa annak, amiből fel lehetett volna újítani a régit.

– A lehető legrövidebb időn belül újra szeretnénk nyitni a régi uszodát – jelentette ki lapunknak Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője, aki egyben a város Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságának (GVB) elnöke is. Bomba szerint a bizottság hétfőn határozatot hozott, amiben felkérik a város tulajdonában lévő Mérnöki Szolgáltató Kft.-t, hogy a jövő heti ülésre tegyen javaslatot arra, milyen műszaki feltételekkel lehet a régi uszodát megnyitni a lakosság számára.

Százmilliók mehettek pocsékba

A GVB elnöke szerint a tetőszerkezet felújítása eddigi becslések szerint 100 milliós nagyságrendű lehet, amire megtalálják a forrást. Hogy pontosan mekkora összegről van szó, az a szakértői vizsgálat után, a jövő héten kiderül, ahogy az is, hogy mennyi időt vesz igénybe a felújítás, de jó esetben akár néhány hónapon belül sor kerülhet az újranyitásra, így a szekszárdiaknak közel öt év után végre újra lenne uszodájuk – szögezte le. Hozzátette azt is, a „sörsátor uszoda” fenntartási költsége évi közel 100 millió forint, így az elmúlt időszakban közel 4-500 millió mehetett pocsékba. Ennek a töredékéből valószínűleg rég meg lehetett volna csináltatni a régi épület tetőszerkezetét. Bomba azt is elmondta, természetesen be akarják fejezni az új uszoda építését is, amely főleg a versenyúszók központja lenne.

A politikus szerint arról is döntés született a bizottsági ülésen, hogy az újranyitás után szükséges a régi uszoda felújítása és kibővítése, vagyis egy rekreációs, pihenő központot hoznának létre a régi létesítményből, kimondottan a lakosság számára. A bizottság ezért olyan javaslatot terjeszt a közgyűlés elé, hogy készüljön megvalósíthatósági tanulmány a régi uszoda felújításával kapcsolatban a környék adottságai és a lakossági igények figyelembe vételével. Az új rekreációs központnak az alábbi funkciókat kell ellátnia: török fürdő, szauna központ (orosz szaunával kiegészítve), gyerekúszás, úszó medence, élmény medence, bérbe adható üzletek (fodrász, kozmetika stb.), gyógy- és pihenő masszázs központ, mászófal. A parkolást egy több szintes teremgarázzsal lehetne megoldani, aminek kapcsolata lenne a vasút- és buszpályaudvarral.

Lapunk a múlt héten számolt be arról, hogy az ÉSZ többségi szavazataival a városi közgyűlés, arról is döntött, hogy eseti bizottságot állít fel az új uszodával kapcsolatos beruházás kivizsgálására. Bomba Gábor – ő az eseti vizsgálóbizottság elnöke is – szerint sajnos egyre több probléma derül ki, jelenleg 40 százalékos készültségen áll a létesítmény, nincs tető, beázik az uszoda, amit a fagy miatt most leginkább korcsolyapályának lehetne használni.

Kabinet nélkül maradt a szekszárdi fideszes polgármester | Magyar Hang

A műszaki ellenőr szerint a szükségesnél kevesebb fővel folyt a munka, ez is okozhatja a késedelmet, míg a kivitelező arra hivatkozik, hogy a sportközpont és az önkormányzat nem adta át időben a terveket. Bomba lapunknak leszögezte: ha nyárig nem készül el az uszoda – márpedig szerinte erre nincs sok esély – a város elveszíti a kapott 800 millió forintos támogatást, ami taopénzekből folyt be. A vizsgálat tovább folyik, egyelőre keresik a felelőst.

„Kedves Képviselő Társaim, ez már a valóság, nem a felelőtlen ígérgetések időszaka! Komolyan aggódom… Szűk egy óra alatt – átgondolatlanul, fedezet nélkül – több milliárd forintot felemésztő fejlesztést sikerült megálmodnia az Éljen Szekszárd tagjainak a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság legutóbbi ülésén” – így reagált közösségi oldalán Ács Rezső a döntésekre. Az új uszoda kivitelezésével kapcsolatos problémákról és építkezés késedelméről azonban egyetlen szót sem ejtett.

Hatalmas tartozások az önkormányzatnál

A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság ülésén arról is szó volt, hogy az elmúlt öt évben Ács Rezső fideszes polgármester vezetése alatt álló városnak komoly tartozásai lettek. Bomba Gábor szerint a költségvetést csak folyószámlahitellel tudják életben tartani. A város jelenlegi készpénzállománya alig 100 millió forint. Van még egy 600 milliós hitele az önkormányzatnak évi 40 milliós kamatteherrel. A 400 millió forintos kintlévőség (melynek nagy része az önkormányzati cégek tartozása) mellett az egyik legnagyobb egyösszegű kintlévőség a nem működő Szekszárdi Víz és Csatornamű Kft. átütemezett tartozása, 227 millió forint. A Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft.-nek 4 milliós, a Szekszárdi Városfejlesztési Kft.-nek 8 milliós, a RE-Víz Duna menti Kft.-nek 2,8 millió forintos tartozása van.

A politikus szerint 170 millió forintos lejárt tartozás van az önkormányzat felé, átlagosan 547 nappal. A legnagyobb tartozók a Szekszárdi Meliorációs Nonprofit Kft. 78 millió forinttal és a Gurovica Meliorációs Nonprofit Kft. 18 millióval. A bizottság javaslata értelmében azonnal el kell kezdeni a behajtást legalább a tíz legnagyobb adóssal szemben.

„Komolyan gettót akarnak, cigányrezervátumot?" | Magyar Hang

Arra is előterjesztést tettek a közgyűlésnek, hogy az elmúlt időszak beszerzési és közbeszerzési eljárásait vizsgálják felül, mert sok esetben irreális áremelkedések következtek be. A havi egymillió forint feletti tanácsadó szerződések felülvizsgálata szintén szükséges a bizottság szerint.

Az önkormányzati cégek pénzügyi adatai teljes egészében még nem ismertek, de információink szerint többségüknek jelentős kötelezettségeik vannak, és ismét veszteséggel zárhatják az évet.

Bomba Gábor elmondta, hogy ezek miatt is döntött a GVB január 6-án az önkormányzat és cégei gazdálkodásának teljes átvilágításáról.