Gyereket szeretett volna, a kórházban „cigányozva” eltávolították mindkét petevezetékét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 26 éves nő csak nemrég szembesült azzal, hogy három évvel ezelőtt mindkét petevezetékét eltávolították – írja a 168 Óra. – Nemhogy beleegyezést nem kértek tőle, még csak nem is tájékoztatták a szakmailag teljesen indokolatlan beavatkozás előtt és után sem. A cikkben Adriennként szereplő nő ügye időközben politikai síkra került, az ellenzék támad, a roma szervezetek pénteken tüntetést tartottak – bár Adrienn nem roma.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház körül hetek óta zajló botrányok közül ez az egyik legmegrázóbb, fogalmaz a lap. Adrienn és párja évekkel ezelőtt elhatározták, hogy gyermeket szeretnének, a nő ötször teherbe esett, de minden alkalommal elvetélt. Hatodik terhessége alkalmával hasi fájdalmai miatt az orvosa kórházba küldte. Ott az akkor 23 éves lánynál 2016 októberében a főorvos méhen kívüli terhességet diagnosztizált. Bár ezt utólag a szövettani lelet nem igazolta, Adriennt szinte azonnal műtőasztalra fektették, és annak ellenére, hogy méhen kívüli terhesség nyomát nem találták, kivették az egyik petevezetékét, a másiknak pedig egy ciszta miatt egy 3 centiméteres szakaszát távolították el, végérvényesen megfosztva a lányt a lehetőségtől, hogy természetes úton teherbe ehessen. Úgy tudni, hogy még egy küretet is végeztek, ami felveti a gyanút, hogy a már megfogant magzatát is elvették.

A lap információi szerint a beavatkozást az osztályvezető főorvos rendelte el, és egy rezidensre bízta szakorvosi felügyelettel. Amikor telefonon jelezték neki, hogy méhen kívüli terhességet nem találnak, csak annyit mondott: „Vegyétek ki mindkét petevezetékét ennek a büdös cigánynak, ne szaporodjanak!”. Bár egyelőre nem bizonyított tény, azt, hogy ez a mondat elhangzott, több forrásból is megerősítették, és többeknél túl is lépte a tűréshatárt.

Adrienn elmondta a lapnak, hogy semmiről nem tájékoztatták a beavatkozás kapcsán, ő maga csak akkor értesült róla, hogy mit tettek vele, amikor az ügyében valaki feljelentést tett a kórházzal, illetve a főorvossal szemben. Ezt követően az internetről tudta meg, hogy pontosan mi is történt. Elárulta, a büntetőeljárás már folyamatban van, igazságügyi orvosszakértői vizsgálat mondhatja ki a végső szót a tárolt szövettani minták alapján. Így derülhet ki az is, hogy a patológusok közreműködtek-e az osztályvezető főorvos eljárásában, ugyanis a szövettani leleteket állítólag utólag módosították.

– Most már csak a lombikprogram marad számomra, aminek tudata pszichésen megvisel önmagában is, de ha arra gondolok, hogy öt spontán vetélésem volt, még elviselhetetlenebb ez az érzés – fogalmazott Adrienn. – A feljelentést mostanra már ismerem, meg szeretném jegyezni, hogy nem vagyok cigány származású. Mindemellett a cigány embertársaim nevében is sértőnek, megalázónak tartom az osztályvezető lekicsinylő, embertelen eljárását, viselkedését, feltéve, hogy bebizonyosodik embertelen utasítása. Ezáltal még súlyosabbnak minősülhet az osztályvezető magatartása, méltatlan az orvosi hivatáshoz.

A 168 Óra birtokába került két szövettani lelet közül az első nem tartalmazza a méhen kívüli terhesség gyanúját, ami csak a másodikba került bele, a lap által megszólaltatott orvosok ugyanakkor egyhangúlag elmondták, hogy a drasztikus beavatkozásnak semmilyen szakmai indoka nem volt. A leletek alapján egyik megkérdezett sem látta igazoltnak még a diagnózist sem.

Mindeközben a Mérce arról ír, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban „állítólag olyan beavatkozásokat hajtottak végre roma nőkön, amik súlyosan sértették azok reproduktív jogait. A kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozói levélben fordultak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez”. A kényszersterilizálások ellen péntek délelőtt 11-re a miskolci kórház elé szervezett tüntetést a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete és a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesülete.

A 168 Óra állítja, rendelkezésükre áll a főorvos elleni feljelentés is, amelyet múlt héten Bangóné Borbély Ildikó egy sajtótájékoztató keretében fel is olvasott. Ez alapján nyár óta több nyomozás is folyik: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. Adriennt kétszer hallgatták meg sértett tanúként – először 2019 nyarán –, és most kezdődik az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat. Az Országgyűlés honlapján megtalálható Polt Péter hivatalos tájékoztatása a folyamatban lévő nyomozásokról. A nyomozás a felderítési szakaszban van, azonban a szövettani leletek egyértelműek és az általunk megkérdezett nőgyógyászok is határozott választ adtak.  

A szövettani dokumentumok ellenére kórház tagadja, hogy a műtét során eltávolították volna Adrienn két petevezetékét. Ez rendőrségi válaszokból derül ki, amelyek nyomán a lap is megkerestük az intézmény. Válaszában Révész János főigazgató azt írta, hogy a kórház maximálisan együttműködik az ügyben eljáró hatóságokkal, de „pontosan a jelenleg folyamatban lévő eljárás ténye” miatt nem közölt részleteket.

Az ügyben január 10-én közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara is. Eszerint aggodalommal figyelik az eseményeket, elkötelezettek a mindennapi betegellátás során az emberi méltóságnak és az emberéletnek a védelmében, viszont azokban az  ügyekben, ahol megindult a bírósági eljárás, csak annak lezárása után, az elmarasztaló bírósági ítélet ismeretében indíthatja meg reálisan az etikai eljárást, és hozhat szankciót. „Ez számunkra sem megnyugtató, ezért kezdeményezni fogjuk egy olyan jogi szabályozás megalkotását, amely lehetővé teszi, hogy a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságai már korai fázisban értesüljenek a tagjainkat érintő, kiemelten súlyos büntetőeljárásokról, és megvizsgálhassák ezen ügyeket a tárgyalási szakban, még a jogerős bírósági ítéletek előtt. Így lehetővé válna hasonló esetekben annak vizsgálata, hogy a gyanúba keveredett orvos jogosítványait szükséges-e korlátozni már azelőtt is, hogy a jogerős ítélet megszületik, ezzel is védve a társadalmat, és helyreállítva illetve fenntartva a lakosságnak az orvostársadalomba vetett hitét” – írta a testület.  

 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.